Man i ett rum

Bild: Gry Ellebjerg

Val 2022: Robert Bolvary är portad från sin egen stad: ”De vill ha ut oss fattiga”

För tio år sedan antog en majoritet av Landskronas fastighetsägare en gemensam uthyrningspolicy. Syftet var att stoppa bidragstagare från andra kommuner att flytta in. Men även Landskronabon Robert Bolvary kom i kläm och är inte längre välkommen i sin hemstad.

2012 var Landskronas image körd i botten. Kriminaliteten rusade, skatteintäkterna var låga och andra kommuner i Skåne dumpade sina fattiga i stadens tomma lägenheter.

Politikerna insåg att de måste göra något radikalt. De bildade ett bolag som skapade en gemensam uthyrningspolicy tillsammans med de största privata fastighetsägarna.

Policyn ställer en rad krav men de två centrala är att skulder och försörjningsstöd inte godkänns.

Det har resulterat i att även Landskronabor drabbas. Robert Bolvary, 59 år, är en av dem.

I samband med en skilsmässa för fem år sedan fick Robert skulder hos Kronofogden. Han lämnade familjens villa och gick rakt ut i hemlöshet.

I början bodde han hos kompisar, i tågvagnar och på härbärgen. Genom åren har han även bott på kommunens olika tillfälliga boenden. Han har sökt hundratals lägenheter men får alltid samma nekande svar.

För ett år sedan fick han napp på en tvårummare som han hyr i andrahand av en kompis. Kontraktet var på ett år och egentligen skulle Robert ut den sista juli men han fick förlängt i två månader. Än så länge har Robert inte hittat en lösning.

Robert Bolvarys berättelse ingår i Hem & Hyras serie av valfilmer, där hyresgäster berättar om sina erfarenheter av dagens bostadsmarknad.

Val 2022 Robert kämpar mot hemlöshet – är inte välkommen i sin egen stad

Skriv en text..

Ta bort den här helsikes Landskronas uthyrningspolicy och ge folk en chans för det finns faktiskt många som vill förändra sitt liv

Robert Bolvary

Jag ville förändra mitt liv… usch… Jag menar… som jag sa innan… från järnvägsvagnar, till härbärgen, Akutbo och sen Fäladen. Sen sparkar de ut en därifrån på gatan. När de ser en som kämpat i tre år varför kan de inte hjälpa en med en lägenhet? För det finns ju lägenheter.

Vad önskar du att politikerna skulle göra åt det här?

För min egen del så är det att jag behöver en fast punkt. En egen bostad för att kunna börja träffa mina barn igen och rätta till mitt liv. Utan det så… ja, då vet jag inte vad som kommer att hända. Ta bort den här helsikes Landskronas uthyrningspolicy och ge folk en chans för det finns faktiskt många som vill förändra sitt liv.