Nina Miskovsky, talesperson för socialpolitiska frågor Moderaterna Göteborg

Bild: Marie Ullnert

Ansvarig politiker om de hemlösa som försvann: ”Det är ny information för mig”

Hem & Hyra har granskat Göteborgs nya rutin för stöd åt hemlösa. Det visar sig att kommunen vare sig vet om det blivit färre hemlösa – eller billigare för skattebetalarna. Erik blev av med sitt tillfälliga boende och rensar nu asbest i skuggsamhället. ”Alla gör personliga val”, kommenterar Nina Miskovsky – Moderaternas talesperson för socialpolitiska frågor i Göteborg.

Är din uppfattning att fler människor har fått egen lägenhet efter att den nya rutinen infördes? 

– Ja, i många fall har det blivit så faktiskt! Antalet hushåll med hemlöshet har minskat med 20 procent.

26 procent enligt er…

– Ah, du kanske har bättre koll på siffrorna än vad jag har, det är väldigt många siffror. Men om vi tar det konkret så visar vår uppföljningsrapport att fler barnfamiljer kommit till eget boende, det är ju det som är den långsiktiga lösningen här.

Hem & Hyra har i sin granskande serie visat att det fattas statistik över barnfamiljer som fick avslag på sin nödbiståndsansökan under den första tiden då rutinen infördes, något som går att se för den som i detalj läser kommunens egen uppföljningsrapport. Vi har bland annat berättat om trebarnsmamman Emma som fick avslag strax innan julafton och tvingades flytta hem till sin våldsamma mamma. 

– Det är svårt att besvara eftersom jag inte har kännedom om ärendet. Generellt är nödbistånd något som ges när alla andra alternativ är uttömda. 

Varför tog det 1,5 år innan kommunen ändrade rutinen så att hänsyn togs till barnkonventionen? 

– Det vill jag hänvisa till tjänstemännen, det är svårt för mig som politiker att kommentera enskilda fall. 

Det är flera fall. Bland annat en mamma som efter att rutinen skulle ha ändrats för barnfamiljer ändå fick avslag på hjälp med boende. Hon hänvisades till pengar i handen”. Varför följer ni inte er egen rutin? 

– Om det stämmer att en familj fått avslag på nödbistånd för placering i boende och istället fått pengar i handen, ja då har inte rutinen följts. Det får vi ta till oss och undersöka vidare. Sedan oktober 2020 ska nödbistånd till barnfamiljer verkställas genom placering i nödbiståndboende, för att ge en ökad stabilitet och trygghet för barnen. 

För Nina Miskovsky är det också en nyhet att ingen har kontrollerat vart de hemlösa som försvann tagit vägen – trots att även detta står att läsa i kommunens uppföljningsrapport om den nya rutinen med pengar i handen.

När man läser hela rapporten står det klart att tjänstemännen inte har en aning om fler har fått eget boende. Man antar” det …

– Det är svårt för mig att svara på enskilda fall, men jag tvivlar inte på att ni har stött på de här människorna som hamnat i den här situationen. Är man berättigad till nödbistånd kan man alltid söka igen, så är det ju. Jag tvivlar dock inte på att det även finns hushåll som har hittat verkliga boendelösningar.

Hur ser du på att man drar slutsatsen att den nya rutinen är bra för de hemlösa, när ingen har frågat de hemlösa?

– Det är något jag får titta på framöver, rutinen har ju inte funnits så länge men det är givetvis en viktig bild att få också.

Är inte det den viktigaste bilden att få? Hur det drabbar dem som rutinen är till för?

– Jo, det är många aspekter som är viktiga, absolut.

Vi får titta närmare på det här.

Nina Miskovsky

Ser du något problem med att tjänstemännens rapport hävdar att det har blivit billigare och att fler har fått eget boende – när man inte har en aning?

– Det är ny information för mig, om det stämmer är det definitivt inte bra. Vi får titta närmare på det här så att rutinen uppfyller det syfte som vi politiker satt upp. Statistik kan ju vara lite knepigt.

Erik är en av de människor vi har träffat, han lever i ett skuggsamhälle och rensar asbest på nätterna. Hur ser du på att han hellre gör det än att leva med stressen som den nya rutinen innebär?

– Ja, alla gör såklart personliga val. De strukturellt hemlösa får fortsätta att söka lägenheter. Vi har ju gjort flera satsningar som Bostad Först till de som av särskilda skäl inte kan ordna bostad på egen hand.

Ja, men nu handlar den nya rutinen om de andra, de som är strukturellt hemlösa och inte kan få Bostad Först. Hur ska ni lösa situationen för dem? 

– Ja, vi… (suck). Jag vet inte. Det de får göra är att fortsätta att söka lägenheter, vi har ju kommunala bolag med andrahandsuthyrning för dem som inte kan ordna bostad på grund av särskilda skäl. 

Men det är fortfarande inte de med särskilda skäl det här handlar om. Utan alla de andra. Vart ska de ta vägen? 

– Ja det är många som söker bostad, så är det ju. Det kan vi inte sticka under mattan med. Det byggs mer än på väldigt länge, men vi ligger kategoriskt efter.