Annons

Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: ”En slump” att hon fick lägenheten

Stockholm Dottern till en känd sportprofil betalade nästan 1,5 miljoner kronor för ett kontrakt på en sexa på Ynglingagatan i centrala Stockholm. Men dåvarande förvaltaren som gav henne lägenheten säger att det var en ren tillfällighet att kvinnan fick hyreskontraktet.
Ynglingagatan
Foto: Ida Karlsson
Kontraktet för lägenheten på 185 kvadrat på Ynglingagatan ska ha köpts genom banköverföringar på drygt 1,2 miljoner kronor och pengar från försäljningen av en stadsjeep.

Det är en av de sista dagarna i Stockholms tingsrätt för vad som beskrivs som den största härvan av svartkontrakt som kan ha avslöjats i Sverige. En mamma och en dotter misstänks ha förmedlat och sålt ett stort antal svartkontrakt och tjänat stora pengar. Förutom de båda kvinnorna står även säljare av kontrakten åtalade.

Just den här dagen kallas även en fastighetsförvaltare in för att vittna under ed.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen som har ett eget förvaltningsbolag är inte misstänkt för något brott, men är kallad som vittne.

Välklippt och iklädd vit skjorta och jeans slår han sig ner i mitten av salen. Framåtböjd svarar han lågmält på åklagarens frågor. Ibland så tyst att det är svårt att uppfatta vad han säger.

Uppger att han var med när kontrakt skrevs

Mannen berättar att han har ett eget förvaltningsbolag som hjälper fastighetsägare med uthyrning av lägenheter, underhåll och med att renovera bostäder och sköta myndighetskontakter.

Han hade uppdrag av värden att hyra ut den aktuella lägenheten på Ynglingagatan och hitta en skötsam hyresgäst. Numera har han inte längre ansvar för förvaltningen i den fastigheten, berättar mannen.

Genom den misstänkta svartmäklaren får fastighetsskötaren kontakt med den aktuella hyresgästen och visar henne lägenheten. Bostaden är vid den tiden tomställd. Referenser tar han endast från den misstänkta svartmäklaren.

När han ska förklara hur det hela sen gick till har han svårt att minnas.

Läs också15 åtalas för att ha sålt svartkontrakt – köpare kräver 8 miljoner: "Helt unikt avslöjande"

Han menar, liksom hyresgästen, att de båda undertecknat hyreskontraktet. Men han har en helt annan bild än kvinnan var det skedde och vem som var på plats.

Mannen hävdar att han var med när kontraktet skrevs med hyresgästen.

Hyresgästen säger att det var han inte alls – det var bara hon och den misstänkta svartmäklaren som närvarade.

Läs också”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

Var de undertecknade hyreskontraktet råder det också delade meningar om.

Hyresgästen uppger att hon skrev under dokumentet på den misstänkta svartmäklarens kontor. Fastighetsförvaltaren säger att det hela skedde på hans kontor på Östermalm.

Annons

Åklagaren frågar förvaltaren hur det går ihop och om förvaltaren är säker på det han säger.

– Jag minns det så.

– Hyresgästen lämnar andra uppgifter. Hon säger att du inte är närvarande alls, säger åklagaren.

– Jaha. Det är inget som jag har svar på, säger mannen.

Då undrar åklagaren om mannen tagit emot några pengar med anledning av kontraktsskrivningar.

– Nej.

– Är du säker på det?, frågar åklagaren.

– Absolut, svarar han.

”Lite av en färskvara med folk som söker lägenhet”

Efter att ha frågat ut fastighetsförvaltaren om rutiner kring uthyrningarna undrar åklagaren om det var svårt att hitta en hyresgäst till lägenheten på Ynglingagatan. Mannen menar att ”det är lite av en färskvara med folk som söker lägenhet”.

– Brukar det vara svårt att hitta människor som vill hyra en sån här nyrenoverad lägenhet?, frågar åklagaren förvånat.

– Nej, säger mannen.

Åklagaren matar på med fler frågor.

Annons

– Hade du inte andra personer på gång?

Hur blev det just den person som den misstänkte svartmäklaren rekommenderade, undrar han.

– En slump, svarar mannen.

1,2 miljoner, en stadsjeep och diamanter

Dottern till den kända sportprofilen beskriver att hon flyttade från Lidingö i samband med en skilsmässa och att hon var i desperat behov av en lägenhet. Enligt Skatteverkets uppgifter var hon under en kort tid folkbokförd på en känd skenskrivningsadress i Stockholm innan hon flyttade in i den aktuella lägenheten.

Kontraktet för bostaden på 185 kvadrat på Ynglingagatan med en månadshyra på 20 000 kronor ska hon ha köpt genom banköverföringar på drygt 1,2 miljoner till den misstänkta svartmäklaren, vilket också överföringar mellan konton visar.

Kvinnan säger att hon blev uppmanad att lämna ”cash” men att det var svårt att ordna. Även pengar för en stadsjeep lämnades till förmedlaren i utbyte mot kontraktet, berättar hon. Planen var också att sälja diamanter för att få ihop summan som krävdes, men så blev det aldrig, förklarar hon.

Allt detta tillbakavisas av den misstänkta svartmäklaren och hennes dotter. Den misstänkta förmedlaren nekar till att hon skulle ha varit inblandad i några svartaffärer. Pengarna som överförts var ett lån och när det gällde bilen har hon bara hjälpt till med försäljningen. Några pengar har hon inte sett röken av.

Skuldebrev med hyresgästens namn som visar summor på 800 000 kronor och 435 000 kronor och har undertecknats av henne själv gällde ett lån för ett projekt hon hade i Vemdalen.

– Pengarna skulle betalas tillbaka.

Den tidigare Lidingöbon säger tvärtom att hon inte förväntade sig att få pengarna tillbaka.

– Det var underförstått att det här var inget lån utan ett sätt att betala för en lägenhet. Det var ett elegant sätt att lösa det.

Fakta: Svartkontraktshärvan

2019 avslöjades vad som kan vara Sveriges största härva med svartkontrakt. Våren 2020 inleddes en förundersökning i ärendet om svarthandel och i december 2020 blottlade Skatteverket den gigantiska härvan med svarta kontrakt i en utredning. En mamma och en dotter misstänks ha sålt och förmedlat ett 40-tal hyresrätter och tjänat stora pengar. Hem & Hyra har under lång tid bevakat ärendet och bland annat skrivit om att säljare krävts på skatt och att minst elva hyresgäster förlorat sina lägenheter.

Läs också Mor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.