Bild: Anna Nordström & Getty Images

Sam pekades ut som ockervärd med falska bevis – nu krävs han på 100 000 kronor

Sam ska betala tillbaka drygt 100 000 kronor till en tidigare hyresgäst. Han anklagas för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand – till överhyra. Men Sam har aldrig ens hört talas om mannen som ska ha bott hos honom. Nu kan Hem & Hyra avslöja att de avgörande bevisen i hyresnämnden var förfalskade.

Det hela börjar som en solskenshistoria. Enligt ett beslut i hyres­nämnden våren 2023 ska en hyresgäst, som vi kallar Erik, få tillbaka 95 000 kronor från den man som vi i den här texten valt att kalla Sam. Bakgrunden till detta är enligt beslutet att Sam hyrt ut sin lägenhet i andra hand och tagit ut en rejäl överhyra. ­Vilket är förbjudet enligt lag.

Dokumenten som bevisar uthyrningen

Uthyrningen ska ha skett från december 2020 till juli 2022 och ett av de avgörande bevisen är det dokument som påstås vara Sams första­handskontrakt. Enligt detta ska Sam själv bara ha betalat 3 250 kronor i månaden. Dessutom hänvisar nämnden till ett annat bevis i form av ett andrahandskontrakt ­mellan Erik och Sam, enligt vilket Erik i sin tur betalat hela 8 000 kronor för att hyra den lilla ettan i andra hand av Sam. Detta styrks även av kvittenser som intygar den betalade andrahandshyran månad för månad.

Eftersom hyreslägenheten ska ha hyrts ut omöblerad har Sam enligt lagen ingen rätt att ta ut mer i hyra än vad han själv betalar och därför beslutar hyresnämnden utifrån dessa bevis att Sam ska betala tillbaka mellanskillnaden.

Fakta: Olagligt att ta ut överhyra

Om du hyr ut i andra hand måste du ha ett godkännande från din hyresvärd. Du får inte heller ta ut en överhyra. Om du gör det har den som hyrt av dig rätt att kräva tillbaka pengar i hyresnämnden.

Läs mer här: https://www.hemhyra.se/?post_type=cpt_news&p=91210

Beviset var en manipulerad hyresavi

Men när Hem & Hyra begär ut och tittar närmare på dessa bevis upptäcker vi flera felaktigheter. För det första, så visar det sig att det ”förstahands­kontrakt” som hyresnämnden hänvisar till i sitt beslut inte finns. Det dokument som beslutet syftar på är i själva verket en hyres­avi och inte ett kontrakt.

För det andra är denna avi utställd av Växjö bostäder (numera Vidingehem) under våren 2022. ­Vilket är märkligt då det företaget själva uppger att de inte ägt hyreshuset i fråga sedan 2018. I ett mejl till oss förtydligar Växjö bostäder att det finns flera felaktigheter på hyresavin, bland annat står det fel bankgiro­nummer. Sammanfattningsvis skriver de att: ”Det ser ut som att avin kommer från Växjöbostäder men det stämmer inte. Det är en manipulerad hyresavi.”

Hem & Hyra försöker då få tag på Erik för att få en förklaring till var denna manipulerade hyresavi kommer ifrån. Men han visar sig vara väldigt svår att få tag på. Han har inte heller ­deltagit i förhandlingen i ­hyresnämnden, utan endast representerats av ­juridikbyrån Orimlig hyra.

Fakta: Orimlig hyra

Företaget Orimlig hyra har specialiserat sig på att driva ärenden där någon vill kräva tillbaka en överhyra från sin hyresvärd. Affärsidén går ut på att de köper rätten att driva ärendet i hyresnämnden av den som betalat för mycket i hyra. Hyresgästen får (enligt vad företaget själva säger) ut två tredjedelar av det belopp som de beräknas kunna få tillbaka och behöver sedan inte ha något mer med saken att göra. Därefter driver Orimlig hyra ärendet å hyresgästens vägnar och om de vinner behåller företaget den sista tredjedelen av pengarna som betalning för tjänsten. Läs mer här: Orimlig lösning – de slåss om att vinna tillbaka din överhyra.

Erik har alltså själv inte haft någon direktkontakt med hyresnämnden utan det är Orimlig hyra som från början krävt in överhyran av Sam och som därefter skickat in ärendet och bevisen till hyresnämnden.

Men inte heller Sam deltog i förhandlingen. Hyresnämnden hade trots upp­repade försök inte lyckades få tag på honom och han representerades inte heller av något ombud. Därmed var det ingen som ifrågasatte bevisens äkthet.

Ett rutinärende i nämnden

Enligt hyresrådet Cecilia Isgren, som var med och fattade beslut i hyresnämnden, var detta ett rutinärende och nämnden gjorde aldrig någon närmare kontroll av bevisen som Orimlig hyra la fram.

– Om ingen av parterna invänder att en handling som åberopas är förfalskad så kontrollerar vi inte det. I detta fall ­yttrade sig inte motparten och han var inte heller närvarande på ­sammanträdet.

Nej några egna utredningar gör vi inte.

Hyresrådet Cecilia Isgren


Enligt Cecilia ­Isgren har de följt praxis och det ligger inte på ­deras bord att kontrollera dokumentens äkthet.
– Nej några egna utredningar gör vi inte. Det är den som påstår att det rör sig om en förfalskning som ska bevisa detta och som får göra utredningen och ge in den till nämnden, säger Cecilia Isgren.

Inte heller Orimlig hyra kontrollerade bevisen

Inte heller juristerna på Orimlig hyra har gjort någon kontroll av handlingarna innan de tog sig an fallet och lämnade vidare bevisen till hyresnämnden. Enligt Alban Dautaj, jurist och vd, ingår det inte i deras jobb.
– Det vi har att göra i vår roll är att ta in information från våra klienter och sedan göra det bästa av fallet utifrån den information vi får, säger Alban Dautaj.

Det skulle till och med vara olämpligt om vi tog in bevis från våra klienter och sedan gjorde en analys av om de var äkta eller inte.

Alban Dautaj.


Du ser alltså inte några problem med att ni lämnat in falska bevis?
– Det är inte problematiskt att ­lämna in bevis som vi inte har dubbel- eller trippelkollat. Det skulle till och med vara olämpligt om vi tog in bevis från våra klienter och sedan gjorde en analys av om de var äkta eller inte. Det ligger inte alls i rollen som ombud, utan det ligger i rollen som polis eller journalist eller åklagare kanske.

Om man inte gör någon kontroll så finns ju risken att det här händer igen. Vad tänker du om det?
– Det här kan hända när som helst. Det är klart att det finns personer som kan lämna in falska uppgifter och de personerna har rätt att processa och de har rätt till ett ombud. Och vi är ett ombud. När de kommer till oss med uppgifter så utgår vi alltid från att det är sant.

Alban Dautaj, vd för Orimlig hyra, står på en gata i Stockholm.

Bild: Conny Pettersson

Orimlig hyra har drivit flera krav mot falska ockervärdar

När Hem & Hyra gör en större granskning av Orimlig hyras verksamhet visar det sig att företaget i 17 andra fall drivit ärenden mot påstådda ockervärdar som sedan visat sig bygga på falska premisser. Men till skillnad från Sam har de andra påstådda värdarna protesterat mot anklagelserna i tid och fallen har lagts ner.

LÄS MER HÄR: Juristföretaget jagade hyresgästerna med falska krav

Så varför protesterade inte Sam?
Ett par månader efter att beslutet har fattats i hyresnämnden lyckas vi få tag på Sam. Han säger att han aldrig hyrt ut lägenheten i andra hand och verkar uppriktigt förvånad över beslutet i hyres­nämnden. Sam är fortfarande skriven i lägenheten men han säger att han inte har bott där på flera år.
– Det var min första egna bostad, men i samband med ett fängelsestraff 2020 blev jag uppsagd och flyttade därifrån, berättar han.

Sam vågar inte vara skriven där han bor

Vi kontaktar det hyresbolag som nu äger hyreshuset i fråga och de bekräftar att de inte har någon hyresgäst med Sams namn. Sam berättar vidare att han har varit aktiv i Växjös kriminella värld under flera år. Därför har han valt att fortsätta vara skriven på den gamla adressen, trots att han inte längre bor där. Det är olagligt att vara folkbokförd på en annan adress än där man bor, men Sam gör bedömningen att det är mindre farligt att begå ett folkbokföringsbrott än att låta andra kriminella veta var han befinner sig.
– Jag är skriven där av säkerhetsskäl, säger han.

Jag är skriven där av säkerhetsskäl

Sam


Under de senaste åren har han dessutom kämpat med både psykisk ohälsa och missbruk. Han har även vårdats flera månader inom psykiatrin.
– Jag har inte mått så bra, säger han.

När vi tillsammans går igenom alla handlingar från hyresnämnden, har Sam svårt att ta in hur de kunnat fatta sitt ­beslut. Ett beslut som innebär att han nu, inklusive ränta, är skyldig 99 972 kronor.
– Det är sjukt, jag trodde aldrig att ­något sådant här skulle kunna gå ­igenom. De borde ändå ta sin tid och kolla igenom en sådan här grej lite ­noggrannare, säger han.


Men vad gäller egentligen rent juridiskt?

Enligt Roger Höög som är förbunds­jurist på Hyresgästföreningen har du en skyldighet att kolla din post och bo där du är skriven. Hans råd är att den som är medlem i Hyresgästföreningen ska ta kontakt med dem så snart man får information som rör bostaden och som man inte förstår.
– Det sämsta du kan göra i ett sådant läge är att stoppa huvudet i sanden, ­säger han.

Bilden visar förbiundsjuristen Roger Höög framför en tegelfasad.

Bild: Pressbild/Kajsa Lind

Juristen: Sam bör polisanmäla händelsen

Han tycker att det Sam bör göra i det här läget är att polisanmäla händelsen. Eventuellt kan han även ansöka om resning.
– Men i det här fallet är det tydligt att han i en process även skulle tvingas erkänna att han själv begått ett folkbokföringsbrott, därför tycker jag verkligen att han bör ta hjälp av en jurist om han väljer att gå vidare med det.

Enligt Advokatsamfundets etiska regler får jurister inte lägga fram bevis som de vet är falska. Men Roger Höög håller med Alban Dautaj om att det är rimligt att jurister är lojala mot sin uppdragsgivare och att det inte ingår i deras jobb att göra någon djupare utredning för att kontrollera att bevisen är äkta.
– Samtidigt kan man tycka att det är en del av en moralisk kompass att i vart fall kolla på bevisen man lämnar in, säger Roger Höög.

Samtidigt kan man tycka att det är en del av en moralisk kompass att i vart fall kolla på bevisen

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen


Han är även tydlig med att personer som själva begår brott har rätt att försvara sig mot andra anklagelser.
– Om en person har begått ett brott så finns det inget som säger att det är fritt fram att begå massa andra brott mot den personen för det, säger han.