Viktoria Posieva sökte bostad och fick meddelandet från en man: : ”Det finns ingen säng i ditt rum, så du får sova i min säng i stället”.

Bild: Kristina Sahlén

Ukrainska flyktingen Viktoria sökte bostad – möttes av sexförslag: ”Ingen säng, du får sova i min”

Viktoria från Ukraina blev erbjuden att hyra ett rum – på villkor att hon låg i samma säng som mannen som hyrde ut det. Den stora bostadsbristen för ukrainare i storstäder öppnar för män som vill utnyttja bostadslösa flyktingkvinnor.

Viktoria Posieva är en av många ukrainare som desperat tvingats jaga bostad i Stockholmstrakten, något som Hem & Hyra granskar i flera artiklar.

Men det krävdes mycket för att den 26-åriga statsvetaren och musikern från Kiev skulle lämna den mysiga lägenheten i huvudstaden och livet på ett konsultföretag, med uppträdanden och konserter på fritiden. I slutet av mars förra året bombades Kiev och civila dog, det rådde utegångsförbud och ryska trupper ryckte allt närmare stadskärnan. Viktoria flydde den ovissa tillvaron med flyglarm och skyddsrum och reste till Sverige.

Viktorias granne dog

Efter att hon flyttat in hos en värdfamilj i Uppsala kom nästa chock. Viktorias lägenhet i stadsdelen Lukyanivka hade bombats och hennes granne hade dött i granatattacken. På tv-bilder såg hon hur hennes hus och lägenhet stod i lågor och att återvända hem kändes nu än mer otänkbart.

– Jag ringde till min mamma och grät, säger Viktoria, som talar utmärkt engelska.

Bild: Kristina Sahlén

”Jag blev förkrossad. Det är tungt att läsa sådana meddelanden när man är ensam i ett nytt land”, säger Viktoria Posieva.

Hon fick så småningom jobb på Beredskapslyftet i Stockholm, där hon hjälper ukrainska flyktingar att få jobb i Sverige.

Men precis som sina flyende landsmän tvingades hon till ett tröstlöst letade efter bostad på huvudstadens andrahandsmarknad.

– Jag kontaktade många olika människor via forum och fick inga erbjudanden, förutom från bedragare, säger Viktoria.

Efter ett tag gick hon med i olika Facebook-grupper och skrev meddelanden om sin situation som ensamstående bostadssökande 26-åring från Ukraina.

Fakta Ukrainska kvinnor i Sverige

Ukrainska flyktingar över 18 år som fram till den 3 april 2023 sökt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv:

Kvinnor: 24 195.

Män: 12 618.

Andel: (36 813 sammanlagt) 66 procent.

Källa: Migrationsverket.

Det var då de började höra av sig. Männen. De hade visserligen bostäder att erbjuda, men några hade också krav som gick utöver det rent ekonomiska. I ett av meddelandena erbjöd en man Viktoria att hyra ett rum i hans lägenhet. Men, skrev mannen, det fanns en hake: ”Det finns ingen säng i ditt rum, så du får sova i min säng i stället”.

”Jag kände mig förminskad”

Det blänker till i Viktorias ögon när hon berättar. Trots att hon är i jobbrollen på sin arbetsplats i sin svarta kavaj blir det tydligt att känslorna tar överhanden.

– Jag blev förkrossad av det meddelandet. Först blev jag ledsen, för det är tungt att läsa sådana meddelanden när man är ensam i ett nytt land. Sedan blev jag arg och började undra: Skulle han ha skickat det till en svensk kvinna?

Vad gjorde dig mest arg?

– Jag kände mig förminskad, knappt ens som en person. Den här mannen antog saker utan att fråga mig. Det kan finnas en fruktansvärd stereotyp om kvinnor från Ukraina och jag blir väldigt kränkt av den stereotypen, säger hon och berättar att hon efter händelsen inte längre kände sig säker när hon åkte ut för att titta på rum, utan ringde alltid en anhörig inför besöken.

– Och eftersom vi kommer från krig är vi sårbara, i en annan typ av psykologiskt tillstånd. Vissa har inte ens kraften att säga nej i vissa situationer, säger Viktoria.

Bild: Roks

”Förövarna organiserade sig nästan systematiskt. Män gick och mötte kvinnor på flygplatser. De rekryterade”, säger Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

Eftersom vuxna män i krigför ålder inte får lämna Ukraina är flyktingarna framför allt kvinnor och barn. Över 24 000 ukrainskor har flytt till Sverige, vilket är 66 procent av de vuxna. Jenny Westerstrand är ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer, Roks. Hon förklarar att svenska män som försöker utnyttja kvinnor som flyr kriget i Ukraina är ett utbrett problem.

– Vi har fått sådana uppgifter från många håll. Det finns ett sätt att behandla de här kvinnorna som är väldigt problematiskt, säger hon och berättar om hur det i mars förra året blev extra tydlig.

Män organiserade sig

En stor grupp ukrainska kvinnor kom till Sverige kort efter krigsutbrottet.

– Vi upplevde att förövarna nästan systematiskt organiserade sig. Män gick och mötte kvinnor på flygplatser. De rekryterade.

I media berättade polisen att man såg tendenser till sextrafficking av ukrainska kvinnor och misstänkta personer försökte knyta kontakt med nyanlända vid färjorna i Nynäshamn.

I Sverige är himlen klar och man kan sova utan att väckas av bomber och flyglarm.

Viktoria Posieva

Jenny Westerstrand förklarar att det finns olika sätt som förövare försöker få till en beroendesituation och utnyttja den. Antingen genom ett konkret erbjudande, som Viktoria fick. Det kan också börja med ett vänligt erbjudande om bostad eller gratis vinterjackor till barnen. Senare kommer ett krav på en motprestation.

– De ukrainska flyktingarna får 61 eller 71 kronor om dagen. Då är det lättare att hamna i en beroendeställning. Alla de här ambitionerna om att vi skulle inkludera dem i samhället verkar inte finnas på plats, säger Jenny Westerstrand.

Hur kan en person påverkas av sexuella erbjudanden?

– Jag tror att det är en verklig törn mot tilliten. Man kan även känna skuld och skam över att ha fått ett erbjudande, även om man sagt nej.

Städare fick sexförslag

Sexförslagen handlar inte bara om lägenheter. Hem & Hyra har varit i kontakt med två ukrainska kvinnor som städat hemma hos svenska män och fått förslag om att utföra sexuella tjänster för pengar.

Den ena kvinnan blev föreslagen 500 kronor för att stanna kvar efter städningen och ha sex, i den andra kvinnans fall förekom också ett fysiskt övergrepp.

Båda kvinnorna har mått dåligt efter händelserna och vill inte berätta ingående om dem.

För Viktoria Posieva från Kiev har boendefrågan löst sig, åtminstone tillfälligt. Efter ett nytt meddelande med sexuell anspelning från en man bestämde hon sig för att bara söka rum hos kvinnor. Till slut hittade hon ett rum hos som inneboende i en förort till Stockholm.

Viktoria förklarar gång på gång att hon är tacksam över sin nya ”fantastiska rumskamrat” och den tidigare värdfamiljen i Uppsala. Att klaga på en tuff bostadsmarknad när man flytt kriget går inte.

– I Sverige är himlen klar och man kan sova utan att väckas av bomber och flyglarm. Det är det viktigaste, säger hon.