Hyresgästen Heaven Tesfaye i Klippan.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Blåst på 22 500 kronor – Heavens dröm om en fristad blev till en strid mot värden

Värden krävde tre månadshyror i förväg för att ge Heaven Tesfaye ett hyreskontrakt. Ett år efter att hon har flyttat ut har hon fortfarande inte sett röken av depositionen hon betalade. Och hon är inte ensam.

För Heaven Tesfaye är respekt inget som väger lätt. Tvärtom. Hon tänker på det varje dag i sitt jobb som vårdbiträde i hemtjänsten där hon hjälper äldre.

– Jag är alltid noga med att behandla patienterna med respekt. För mig är det viktigt. Jag lägger hela mitt hjärta i mitt arbete. Därför kan jag inte förstå att hyresvärden behandlar mig som han gör.

Hon minns mejlen som han skickade:

”Du kommer att få en skriftlig varning angående de störningar som dina barn har utsatt grannarna för. Varningen kommer även att gälla skadegörelse på en helt ny källardörr. Kommer även att fakturera dig löpande för alla skador som uppstår”.

”Alla i huset måste sköta sig oavsett vem de är”.

Hon förstår fortfarande inte varför han skrev så.

– Det är orättvist. Jag har inte gjort något fel.

Ändå är hon tiotusentals kronor fattigare. Pengar som värden behållit.

Men vi tar det från början.

Hyresgästen Heaven Tesfaye utanför sin lägenhet i skånska Klippan.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Det har gått snart ett år sedan Heaven Tesfaye flyttade från sin trea i Ljungbyhed till Klippan. Hon har förgäves försökt få tillbaka sin deposition.

Flydde över Medelhavet – hamnade i Sverige

Heaven Tesfaye skrollar på telefonen. På filmklipp syns några lösa elkablar, borrhål och ett rostigt rör. Bilderna är från när hon flyttade in hyrestrean i Ljungbyhed som hon nu har lämnat. Hon tog dem som bevis. Det är därför hon har sparat dem. Hon ville ha ryggen fri.

Då, när hon flyttade in för fyra år sedan, skulle hon äntligen få pusta ut. Trodde hon. Hon hade flytt från Etiopien, färdats på Medelhavet i en uppblåsbar båt och landat i Sverige efter en tid i Norge. En våldsam relation fick henne att lämna lilla Årjäng i Värmland.

Hon hamnade hos kvinnojouren i Malmö som hjälpte till att ordna lägenheten i Ljungbyhed. Årjängs kommun betalade ut pengar så hon kunde lämna depositionen som värden krävde: tre månadshyror.

Hon fick sin allra första lägenhet. Då var hon nästan fyrtio år och ensamstående med tre barn.

– Jag var så lättad över att jag hade fått en egen lägenhet, säger Heaven Tesfaye.

Drogs inför rätta av hyresvärden

Men det blev aldrig den fristad som hon hade hoppats på. I stället följde en kaotisk tid fylld av konflikter. Den privata hyresvärden anklagade henne för att störa grannar och förstöra saker. Som källardörren han skrev om i mejlet.

Heaven var oförstående. Hon tog bilder och försvarade sig. Källardörren var förstörd men inte av hennes barn.

– Jag kände mig jagad och jag förstod inte varför. Det var väldigt stressande. Jag var orolig hela tiden, barnen också. Men det var också väldigt lyhört i huset. Jag hörde allt från grannarnas lägenheter.

Till slut stämde värden henne i tingsrätten. Han beskyllde henne för att ha lämnat kvar delar till en studsmatta på gården och krävde att hon skulle ta bort den. Men Heaven Tesfaye säger att det inte var hennes. Barnens studsmatta hade hon fått hjälp med att forsla bort. Hennes version backas upp av Bert-Inge Karlsson, en vän från kyrkan.

Heaven Tesfaye, hyresgäst i skånska Klippan.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Heaven Tesfaye tycker det är orättvist. Hon förstår inte varför värden inte betalar tillbaka hennes pengar.

– Heaven lånade en kärra och körde bort den. Jag har själv sett att den var borta. Den har stått i ett förråd hos en familj i Ljungbyhed.

Bert-Inge hjälpte henne också att svara domstolen. Det slutade med att värden drog tillbaka stämningsansökan, men samtidigt hotade han via sin jurist med att lämna in ytterligare en stämning. Skälet var påstådda skador i lägenheten.

– Anklagelserna har pågått hela tiden hon bott där. Heaven är så noggrann med att allt ska vara korrekt. Är det någon som sköter sig så är det hon, säger Bert-Inge Karlsson.

Betalade hyra för dörr hon aldrig fick

Nu rostar Heaven Tesfaye kaffebönor i sin nya trea i centrala Klippan, femton minuter med bil från den tidigare lägenheten i Ljungbyhed. Här är sparsamt möblerat, en rejäl tv-soffa, blommor i vas och laminerade bibelord. Det har gått nästan ett år. Hon tycker att hon har fått ordning på sitt liv. Hon har lärt sig svenska, utbildar sig till undersköterska, arbetar inom hemtjänsten och på ett äldreboende.

– Jag har jobb och ny lägenhet. Jag har bara ett problem. Det är min förra hyresvärd.

Heaven Tesfaye hemma i sitt kök i lägenheten i Klippan.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Heaven Tesfaye har flyttat till en trerumslägenhet i centrala Klippan.

När hon flyttade ifrån Ljungbyhed behöll värden depositionen. Dessutom hade han tagit betalt för en säkerhetsdörr som han aldrig satte in. I flera år betalade hon 167 kronor i månaden. Till slut hade den kostat henne 6 000 kronor. Hon anser att hyresvärden är skyldig henne totalt 22 500 kronor.

Hyresvärden medger att han aldrig satte in dörren men att han ändå tog betalt.

Varför höjde du hyran när hon aldrig fick dörren?

– Därför att den skulle levereras. Vi hade den på gång, säger han.

Värden riktar många grova anklagelser mot Heaven Tesfaye, svåra att återge. Han hotar att anmäla både henne och tidningen för förtal. Han återkommer till det flera gånger. Och lägenheten var förstörd när hon flyttade ut, säger han. Den såg ut som att ”ett tiotal knarkare” hade bott där. Han var tvungen att måla om och därför tänker han inte betala tillbaka någon deposition.

Har du varit i lägenheten?

– Nej, det har jag inte.

Hur vet du då hur den såg ut?

– Jag hör väl vad folk säger. Jag har sett bilderna, säger värden.

Vägrar betala depositionen till Heaven

När vi ber honom om bevis för påståendena vägrar han lämna ut några, även om han hävdar att det finns både bilder och besiktningsprotokoll. På frågan om Heaven Tesfayes har skrivit under protokollen säger han nej. Och besiktningsprotokoll som saknar hyresgästens namnteckning har ”begränsat bevisvärde”, det har tingsrätten konstaterat i andra rättsfall.

– Varför skulle jag skicka det till dig? Med den attityden du har. Det hör hemma i tingsrätten och ingen annanstans. Varför skulle jag hjälpa till med detta? Du kan följa den tingsrättsförhandling som kanske blir, säger han.

Hyreshus i Ljungbyhed.

Bild: Kristina Wahlgren

Här i Ljungby bodde Heaven Tesfaye i tre år innan hon flyttade till Klippan.

Värden: ”Depositionen är inte hennes”

När Heaven Tesfaye flyttade in hjälpte hennes tidigare hemkommun Årjäng i Värmland till med depositionen på tre månadshyror. Därför vägrar hyresvärden att se pengarna som Heavens.

– Jag kan tala om för dig att depositionen inte är hennes. Utan tillhör Årjängs kommun. Så ska det betalas tillbaka någon deposition är det inte till henne utan kommunen, säger han.

Kommunen skriver i ett brev att pengarna tillhör henne. De vill inte ha dem.

– Jag kommer ändå inte att betala pengarna till henne. För det är inte hon som har betalat dem utan det är Årjäng. Om det blir så, så sätter jag in pengarna på deras konto.

Så du kan tänka dig att betala tillbaka pengarna.

– Om det är så att det i slutänden blir så att jag ska betala henne så är det till kommunen.

Varför håller du då inne pengarna?

– Hon har förstört lägenheten. Hon har inte tagit bort skräp från trädgården. Det är av den anledningen. Det tror jag du förstår, säger hyresvärden.

Bert-Inge Karlsson och Heaven Tesfaye.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Bert-Inge Karlsson har försökt hjälpa Heaven Tesfaye att få tillbaka pengarna från hyresvärden.

Heaven håller inte med. Lägenheten var sliten redan när hon flyttade in. Inget var trasigt när hon lämnade. Bert-Inge Karlsson hjälpte henne att flytta ut.

– Det handlade om helt normalt slitage. Den var sliten redan när hon flyttade in, säger han.

Deposition – ett sätt att tjäna pengar?

För den som inte har tillräckligt med inkomst eller ett fast jobb kan en deposition på en eller ett par månadshyror bli en väg till ett hyreskontrakt. För hyresvärden innebär det en trygghet. Men frågan är om det snarare blivit ett sätt att tjäna extra pengar. När Hem & Hyra ställer frågor till Hyresgästföreningen visar det sig att depositioner kan bli en rejäl källa till konflikt.

I Stockholm har den ökända hyresvärden Dröm Hem hållit inne pengar, vilket Hem & Hyra har berättat. Hyresgästen Robel la 30 000 kronor på en rättsprocess som till slut gav honom rätt mot värden, men aldrig några pengar eftersom det inte längre fanns några att hämta i bostadsbolaget.

I ett annat fall i samma stad gick hyresgästerna miste om depositioner i samband med att de kastades ut på gatan i en omskriven massvräkning. 100 hyresgäster slängdes förra hösten ut på gatan med bara några veckors varsel. Hyresgästen Dinesh Babu vände sig till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar. Samtidigt visade en granskning av Hem & Hyra att männen bakom hyresvärden RentXpress tidigare blåst hyresgäster på depositioner.

Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen.

Heaven kräver tillbaka depositionen

Sead Kurtovic är juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö. Han menar att de som oftast begär depositioner är mindre, privata värdar. Bara i södra Skåne, en av Hyresgästföreningen totalt nio regioner, hanterar man i snitt ett ärende i veckan som gäller just värdar som vägrar betala tillbaka hela eller delar av en deposition. Ju skakigare det ekonomiska läget är i samhället desto vanligare är det att hyresvärdar begär en deposition för att över huvud taget skriva kontrakt, enligt Sead Kurtovic.

– Nu när det är lite sämre tider kan man tänka sig att det kommer att öka, säger han.

Den som inte lyckas få tillbaka sina pengar kan vända sig till tingsrätten.

– Men man måste kunna visa att man har betalat en deposition. Förlorar man får man betala rättegångskostnader, säger Sead Kurtovic.

Heaven Tesfaye utanför huset där hon bor i Klippan.

Bild: Anders Eeg-Olofsson

Heaven Tesfaye kräver 22 500 kronor av sin förra hyresvärd.

Heaven Tesfaye i Klippan har förgäves försökt få tillbaka sina pengar av hyresvärden. Hon har fått hjälp av vännen från kyrkan, Bert-Inge Karlsson, och av Hyresgästföreningen. Inget har hjälpt. Nu återstår tingsrätten. Om domstolen dömer till hennes fördel vet hon precis vad hon ska göra med pengarna.

– Jag vill ta körkort.