Robel utelåst och blåst på tusentals kronor – drabbad av okända mardrömsvärden

Hyresvärden erbjuder bostadslösa hjälp och lurar dem på pengar. Hyresgäster vittnar om rum i fuktiga källare som hyrs ut till ockerhyra. Robel blev utkastad efter två veckor och blåst på tusentals kronor. Men myndigheterna står maktlösa. Hem & Hyra har kartlagt mardrömsvärden Dröm Hem.

Det är sen kväll i november 2018. Robel M. Embaye känner i fickan efter nycklarna. Han står utanför ett hus mitt i villaidyllen i södra Stockholm, dit han flyttat två veckor tidigare. Huset omges av trädgårdar med stora träterasser och välklippta gräsmattor.

Men när Robel ska vrida om för att öppna dörren passar inte nyckeln. Låset är bytt.

– Jag var chockad. Alla mina kläder fanns i huset. Mina dokument, mitt pass.

Han är utelåst från en bostad han betalat över 11 000 kronor för och är tvungen att hitta någon annanstans att sova för natten. Till slut får han tag i en vän i Rissne.

– Om han inte svarat vet jag inte vart jag skulle ha tagit vägen, säger Robel.

Hyreskontrakt Dröm Hem

Bild: Ida Karlsson

Robels hyreskontrakt med House Online.

Av villaägaren får han veta att hans hyresvärd inte längre har något med huset att göra. Skälet är att för många personer bott på adressen. Ägaren ville inte fortsätta hyra ut villan, berättar Robel.

Kvinnan: ”Jag hjälper hemlösa”

Bakom bolaget som Robel hyrt av döljer sig en kvinna. Hon har, ska det visa sig, sedan hon kom till Sverige 2006 skapat en omfattande uthyrningsverksamhet.

Kvinnan har hyrt ut bostäder över hela Storstockholm och är och har varit involverad i många bolag som går under namnen Dröm Hem och House Online. Hon uppger till polisen vid ett tillfälle att hon har cirka 850 hyresgäster. Företagen har förmedlat boende till bostadslösa och vänt sig främst till nyanlända. På Facebook har kvinnan marknadsfört tjänsten med bilder på flaggor från hela världen utanför FN-kontoret i Genève.

Dröm Hem facebook

Bild: Ida Karlsson

Företagen har förmedlat boende till bostadslösa och vänt sig främst till nyanlända. På Facebook har kvinnan marknadsfört Dröm Hem med bilder på flaggor från hela världen utanför FN-kontoret i Genève.

Hem & Hyras kartläggning visar hur bolagen hyr villor och lägenheter, fyller dem med sovplatser och hyr ut som ett slags vandrarhem, utan de tillstånd som krävs.

Rum för 6 000 kronor per månad

I en kommun utanför Stockholm, inte långt från en bollplan och pizzeria, ligger ett av radhusen som hyrs ut av kvinnans bolag. Hem & Hyra visas runt av en hyresgäst. Mannen har bott på adressen i drygt ett och ett halvt år, men vet inte hur länge han kan hyra ett rum här. Han hänvisar till kvinnan bakom Dröm Hem. Bara hon vet. Hon är chef.

De små rummen i radhuset är inredda med våningssängar och är numrerade från 1 till 5. De hyrs ut för 6 000 kronor per månad enligt hyresgästen. Varje dörr har ett kodlås på handtaget. Kök och badrum delas. Hyran betalas via Swish till värdens konto eller kontant.

Dröm Hem regler

Bild: Ida Karlsson

Stränga regler. Vänner får inte sova över i det hyrda rummet. Den som bryter mot det faktureras 1 000 kronor per natt. En hyresgäst får inte röka eller dricka alkohol. Den som påträffas med det kan bli uppsagd och tvingas flytta med omedelbar verkan. Vid rökning på rummet eller i huset faktureras hyresgästen 2 800 kronor.

Men den som hyr här måste följa strikta regler för att inte åka på straffavgifter. Om en vän sover över kostar det 1 000 kronor extra per natt. Att röka eller dricka alkohol är förbjudet och kan leda till uppsägning och utflytt ”med omedelbar verkan”. Den som rökt i huset kan faktureras 2 800 kronor. Hyresvärden efterlyser rapporter om någon inte sköter sig. Om en hyresgäst tar in andra boende i huset kan den som upptäcker det ringa eller sms:a hyresvärden och få rabatt på hyran som bonus.

Fakta. Krävs tillstånd för att driva hotell och pensionat

Den som ska driva ett hotell eller pensionat för minst nio gäster eller som har minst fem gästrum behöver tillstånd från Polisen.

Källa: Polismyndigheten

Samtidigt visar Hem & Hyras kartläggning att värden själv rundar regler och saknar tillstånd för verksamheten. När fem rum eller fler hyrs ut på det här sättet räknas det enligt kommunen som hotell- eller pensionatverksamhet och för det krävs tillstånd från polisen – vilket företagen saknar.

Haft hundratals hyresgäster

På hemsidan för Dröm Hem står oväntat att Dröm Hem ”på kort tid etablerat sig som ett av de största noterade fastighetsbolagen”. Det är en beskrivning som verkar vara direkt hämtad från hemsidan för det börsnoterade fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Fakta. 23 Dröm Hem-bolag

Företaget Robel hyrde av har bytt namn flera gånger. Det har exempelvis gått under namnen House Online Sverige, House Online Stockholm, 24 Service AB Haninge, men även FTMT, FTMT Stockholm och Dröm Hem Älvsjö. House Online Haninge heter det nu. Kvinnan bakom bolaget har även suttit i styrelsen eller varit extern firmatecknare för 23 bolag med namnet Dröm Hem.

Affärskvinnan säger till Hem & Hyra att hon arbetat ideellt med att hjälpa hemlösa och att socialtjänsten betalat hyran. För polisen förklarar hon att företagen bland annat hyrt ut till byggnadsarbetare och städare från Baltikum. Bolagen har fått in mellan 200 000 och 300 000 kronor i hyresintäkter i kontanter vissa månader, berättar hon.

Rum som hyrts ut av Dröm Hem för 6 000 kronor i månaden.

Bild: Ida Karlsson

Rum som enligt en hyresgäst hyrts ut av Dröm Hem för 6 000 kronor per månad.

– Företagen har gått jättebra ekonomiskt. Jag har jobbat stenhårt. Socialen betalar. Jag hjälper hemlösa, säger hon till Hem & Hyra.

Haft anställda utan att betala lön

Trots framgångarna påstår kvinnan att hon inte tjänar några pengar. Samtidigt har Skatteverket jagat henne. Förra året åkte hon på skattetillägg för inkomster på hundratusentals kronor som hon inte redovisat. Pengar som hon använt till sin privata konsumtion, enligt myndigheten.

Dessutom har kvinnans bolag haft anställda från Arbetsförmedlingen utan att betala ut lön. En person vittnar om att förtvivlade anställda satt och grät på kontoret. En annan berättar att han slutade arbeta för kvinnans företag för att det var så dåligt betalt. Förra året beslutade Stockholms tingsrätt att kvinnans bolag skulle betala 50 000 kronor till en tidigare anställd som inte fått någon lön.

Hyrde ut fuktig källare

Robel är inte förvånad över att kvinnan dyker upp i flera ärenden i tingsrätten.  Han minns att hon erbjöd honom andra bostäder i Skärholmen, Västertorp och Hallunda. Synen som mötte honom i en villa i Vällingby glömmer han aldrig.

– Man gick direkt in i den fuktiga källaren. Där fanns en säng och en smutsig matta direkt på betonggolvet.

På ena sidan av en plywoodskiva fanns en våningssäng och på den andra sidan ett enkelrum. Enkelrummet kostade 6 000 kronor, men 3 000 kronor om utrymmet delades med någon annan, berättar han.

Robel M. Embaye utanför huset

Bild: Ida Karlsson

Robel M. Embaye utanför huset där han hyrde ett rum på andra våningen av House Online för 7 000 kronor i månaden. ”Den där tiden var tuff. Situationen jag hamnade i på grund av hyresvärden,” säger han.

– Man kan inte bo så där. Det kändes inte bra alls. Det var dålig belysning och dålig ventilation. Jag ville inte vara där fem minuter, säger Robel.

Efter att han blivit utelåst ville Robel inte ha mer med kvinnan att göra, bara ha tillbaka sin deposition på 8 000 kronor. Kvinnan blev allt svårare att få tag på och bytte telefonnummer.

Stora ekonomiska problem

Uppgifter från polisen visar att kvinnan har varit inblandad i minst 69 bolag, varav en stor del har hyrt ut bostäder. Kvinnan har varit styrelseledamot, ordförande och extern firmatecknare i 23 bolag med snarlika namn, som Dröm Hem Huddinge och Dröm Hem Botkyrka.

Hon har gått in och ur bolagsstyrelser. Samtidigt har många av bolagen bytt namn och några har försatts i konkurs. Kvinnan och andra företrädare jagas av konkursförvaltare.

Video. Blåst på depositionen

Skriv en text..

Hem & Hyras granskning visar att företagen har skatteskulder på minst 2,3 miljoner och andra skulder på över 2,8 miljoner som hamnat hos Kronofogden. Storbanken SEB krävde 2021 att kvinnans bolag skulle betala tillbaka 1,4 miljoner för ett banklån som företaget misskött betalningarna för. I februari i år krävde Skatteverket ett av kvinnans bolag på skatt för 1,9 miljoner kronor som företaget gjort i vinst vid en fastighetsförsäljning, men inte redovisat.

Tömmer bolag och slipper betala

Ingen myndighet har kunnat sätta stopp för bolagens framfart. Kronofogden säger att de inte har resurser att driva frågan om näringsförbud i de här fallen.

Fakta. Därför kommer bolagen undan

Kronofogden har inte heller lyckats driva in stora skatteskulder eller stora skulder till privatpersoner eftersom det saknats pengar i bolagen. Genom att bolagen har tömts på tillgångar har företagen sluppit betala. Kronofogden undersöker inte heller vart tillgångarna tar vägen, berättar handläggare på myndigheten.

”Vill lura och utnyttja folk”

Robel minns hur han fick kontakt med kvinnan. Han såg en annons på Facebook Marketplace om rum eller sovplatser att hyra via Dröm Hem. När han ringde verkade kvinnan som svarade trevlig och sympatisk. Men snart började problemen.

–  Först bemöter hon folk jättebra, men när man skrivit kontrakt är det annorlunda. Hon är oseriös och vill bara lura och utnyttja folk. Många har inget val. Det är så svårt att hitta någonstans att bo, säger Robel.

När han jagat kvinnan i sex månader utan att få sina pengar fick han nog. Han vände sig till tingsrätten för att kräva tillbaka summan.

– Det handlade inte om pengarna utan om att hon lurat mig. Rätt ska vara rätt, säger han.

Solna tingsrätt

Bild: Ida Karlsson

Tingsrätten konstaterade att bolaget Robel hyrt av var skyldig att betala tillbaka depositionen.

Inför tingsrätten hävdade kvinnan att Robel anmält fel företag och borde betala skadestånd, berättar han. Kvinnan sa också att Robel hade ett aktivt hyreskontrakt som han inte sagt upp.

– Hon vände på allt och ville att jag skulle betala ett års hyra, berättar Robel.

Men tingsrätten konstaterade att kvinnans företag bara bytt namn och ansåg att bolaget var skyldig att betala tillbaka depositionen. Eftersom Robel blivit utelåst hade hyresvärden brutit mot kontraktet, vilket innebar att det upphört att gälla samma dag som det hände. Robel behövde alltså inte betala hyra efter att avtalet upphört.

”Finns inget skydd”

Robel är inte ensam om att drabbas. Fler hyresgäster har blivit blåsta visar uppgifter från tingsrätten. Hem & Hyra har också berättat om Omid och Amir som krävde att få tillbaka hyra när de betalat för en källarlägenhet som visade sig sakna både fönster och tillräcklig ventilation. De har inte heller fått tillbaka några pengar trots att de fick rätt i tingsrätten.

Annons Dröm Hem

Bild: Ida Karlsson

Rum och sovplatser som annonseras på nätet av Dröm Hem.

Robel är kritisk till att bolaget kommer undan så lätt. Han vill varna andra för kvinnans företag.

– De lurar folk. Utnyttjar folk. Som inte vet regler eller har språket. Det finns inget skydd för den som är i den här situationen, säger han.

”De hade ingenstans att bo och fick boende”

I Robels fall hänvisar affärskvinnan till att det är villaägaren som hon hyrt av som inte skött det hela rätt.

– Husägaren hade bytt lås. Alla hyresgäster var tvungna att flytta ut när ägaren inte ville hyra ut längre. Vi erbjöd hyresgäster andra boenden. Vi började jaga villaägaren för att få tillbaka tre månaders deposition på 75 000 kronor. Men hon betalade inte tillbaka. Så vi kunde inte betala tillbaka hyresgästernas pengar, säger hon.

Tingsrätten beslutade att hyresgästen skulle få pengar tillbaka av er. Varför har han inte fått det?

– Hans deposition finns hos fastighetsägaren.

Hyresgäster säger att du är oseriös.

– De hade ingenstans att bo och fick boende. Om de inte tycker att det är ett bra boende behöver de inte hyra.

Hyresgäster berättar att ni hyr ut vad som helst, som källare och lägenheter som renoveras.

– Att Dröm Hem inte skulle hyra ut bra lägenheter – jag kan inte svara på det. Jag är inte involverad i det bolaget längre. Förut jobbade jag ideellt. Nu har jag ingenting med det företaget att göra.

Affärskvinnan sitter i styrelsen för 29 bolag

Hem & Hyra har sökt affärskvinnan för fler frågor om varför Robels deposition fanns hos fastighetsägaren. Vi har också frågat varför hon inte redovisat inkomster till Skatteverket, varför lön inte betalats ut till anställda och hur hon ser på att bolag som hon varit involverad i har skatteskulder och andra skulder på över 5 miljoner kronor. Men kvinnan har inte återkommit med svar.

Affärskvinnan har under senare tid lämnat flera av de bolag hon varit inblandad i. Men fortfarande är hon styrelseledamot i 29 olika företag enligt Bolagsverket.

Att ta strid har kostat Robel 30 000 kronor

Att ta strid har kostat Robel över 30 000 kronor i juristkostnader. Varje år har han också betalat 600 kronor till Kronofogdemyndigheten för att ärendet ska vara aktivt.

Robel fick rätt efter lång kamp, men idag, nästa fem år senare har han fortfarande inte fått några pengar. Kronofogden säger att bolaget han hyrde av är tömt.

Fakta. Mobilabonnemang, värmeverk och vattenrening

Kvinnan bakom Dröm Hem och House Online har varit inblandad i en mängd olika bolag i vitt skilda branscher.

Hon uppges vara vd för ett bolag som säljer produkter inom medicinsk teknik och styrelseledamot för ett företag som säljer mobilabonnemang. Hon uppges också ha ett energibolag som ska erbjuda allt från värme- och kraftverk till vattenreningssystem.

Kvinnan är även inblandad i ett bolag som på sin Facebooksida beskriver att lokaler hyrs ut till företag, främst i villor.

Dessutom har hon koppling till ett bolag som erbjuder lägenhetshotell, men hemsidan saknar information och möjlighet att boka boende.