Grannen drev Frida från sitt hem: ”Hällde piss på balkongen”

Hem & Hyra har granskat hur långt det ska behöva gå innan hyresvärden vräker störande grannar. Samtidigt drabbas betydligt fler utan att deras fall når så långt som till vräkning. Frida såg ingen annan utväg än att lämna sitt hem: ”Han sa att han skulle döda mina hundar”.

Våren 2021 togs 160 beslut i hyresnämnden i Göteborg under punkten “förlängning av hyresavtal” – det som i praktiken innebär vräkning om hyresvärden får rätt. 

Endast 22 av 160 fall rörde störningar. I så gott som samtliga fall handlar det om extrema händelser, såsom fysiska attacker och upprepade hot – både mot grannar och hyresvärdens personal. I ett fall rekommenderar polisen värden att inte låta deras trygghetsjour åka ut, då det är för farligt. 

Vi har tidigare beskrivit flera av de extrema fallen från hyresnämnden – en skrikande man som drar ner brallorna för att bajsa på grannens uteplats, hyresgästen som får en yxa i dörren, misshandel – och år av sömnlösa nätter. Men vad händer med alla dem som inte ens når hyresnämnden? Hem & Hyra har varit i kontakt med sex hushåll i ett bostadsområde i Göteborg som alla har en sak gemensam – sin granne. Det handlar om en äldre man vi kan kalla för Lennart, som de kringboende säger förpestat deras liv. Flera har redan flyttat då störningarna och hoten pågått i flera år.  Samtliga är boende hos det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder:

– Familjebostäder är inte som förr, innan brydde de sig om sina hyresgäster, säger Thomas som är en av grannarna som sett Lennarts framfart. 

Thomas vittnar om hur Lennart ger sig på samtliga ensamstående kvinnor i området, med både rasistiska och sexistiska påhopp. Thomas har svårt att förstå att värden Familjebostäder inte agerar. 

– Jag förstår inte vad de väntar på? Ska någon behöva komma till skada innan de vräker honom?

Tvingades flytta efter hot

En av de värst drabbade kvinnorna vill inte gå ut med sitt riktiga namn, vi kallar henne Frida. 

– Det började ganska oskyldigt, gubben vattnade sina blommor ovanför min balkong så det rann ned på min. Efter ett tag insåg jag dock att det inte var rent vatten, utan blandat med piss, säger Frida. 

Först försökte hon prata med grannen, men då problemen inte upphörde anmälde hon till hyresvärden. 

Hellre hemlös än att bo en sekund till med den mannen.

Inneboende hyresgäst hos Lennart.

– När grannen fick reda på att jag anmält eskalerade det till ilska och hot om våld. Jag vågade inte vistas i mitt egna hem under hela sommaren, säger Frida. 

Hon och fler andra kvinnor Hem & Hyra varit i kontakt med i bostadsområdet vittnar om stort obehag då de träffat mannen – ser de honom närma sig tvättstugan vänder de. De har också fått flera inviter till sex, när de säger nej har mannen blivit hotfull. Hem & Hyra har också varit i kontakt med en yngre kvinna som varit inneboende hos mannen, hon berättar att hon “fick fly därifrån” och att hon “hellre är hemlös än att bor en sekund till med den mannen”. Lennart själv förnekar allt och säger att det är alla andra det är fel på. Frida, som tidigare bodde under hans lägenhet, ser han som en ”fiende”.

– Jag har aldrig hotat någon, hon granntjejen var helt bäng i huvudet! Hon hade hundar som skällde hela tiden och när jag klagade på det blev hon sur. Jag har inte stört någon, säger Lennart.

Video. Trakasserar sina grannar – fångas på film

Skriv en text..

Vid hembesök från Familjebostäder betonar mannen att han inte gjort något som kan uppfattas som hotfullt – och trots att det finns skriftliga vittnesmål från flera grannar anser Familjebostäder att ord står mot ord.

– Han sa att han skulle döda mina hundar, jag tar det på allvar då flera hundar i området har dött i spasmer utan att någon har någon förklaring, säger Frida som till slut mådde så dåligt att hon flyttade. 

Hon säger att hennes hälsotillstånd har påverkats, genom sömnlösa nätter och konstant rädsla. 

– Jag försökte få hjälp av Familjebostäder, de är ändå ett av de största kommunala bolagen. Men de vill inte ens hjälpa mig med kostnader för flytten, det är sjukt att jag som utsatt ska behöva flytta medan han som förstör får bo kvar, säger Frida. 

Familjebostäder svarar på kritiken

Niklas Derunger är distriktschef hos Familjebostäder, som i dag har runt 20 000 lägenheter. 

– Vi vill att alla våra hyresgäster ska må bra och känna sig trygga. Det är dock extremt svårt för oss som värd att gå till hyresnämnden om vi inte har bevis, säger Niklas Derunger på Familjebostäder.

Niklas Derunger, distriktschef hos Familjebostäder.

Bild: Linkedin Profilbild

Han uppmanar alla hyresgäster att ringa eventuellt väktarbolag, i Familjebostäders fall är det Störningsjouren man ska ringa. Då får även de som värd alla rapporter. 

– Ring, ring, ring! Ju fler rapporter vi har desto större möjlighet har vi att agera. Man ska aldrig känna sig dum för att man ringer på en störning som upphört när Störningsjouren kommer, säger Niklas Derunger. 

Frida, som tvingades flytta, blir provocerad av Familjebostäders svar:

– Både jag och flera andra grannar har ringt in! Men det räcker inte, du behöver vara din egen detektiv och samla in ljud, video och foton. Och inte ens då händer något, säger Frida. 

Niklas Derunger på Familjebostäder säger att han förstår hyresgästernas frustration och att han gärna hade sett att det hade gått snabbare i byråkratin när hyresgäster utsätts för allvarliga störningar som går att belägga. 

– Samtidigt måste hyresgästernas rätt att bo kvar värnas, alternativet är ett system där människor kan bli vräkta på ryktesspridning och utan bevis. Det tror jag ingen vill, men det skulle absolut kunna gå snabbare när både vi och hyresgästerna har bevis, säger Niklas Derunger. 

Uppgivenhet bland hyresgäster

Hem & Hyra har pratat med sammanlagt 29 av de boende som fått grannar vräkta efter att de utstått hot, fysiskt våld och sömnlösa nätter. Men det finns också ett stort mörkertal, alla de som än i dag lever med störande och ibland farliga grannar. Vi har talat med ytterligare ett 20-tal personer som just nu lever i ovissheten om hur länge de ska klara att bo kvar.

Några av dem är så rädda att de inte ens vill vara med anonymt eller med fingerat namn. En äldre dam säger att hon trots flytt blivit förföljd och trakasserad i flera år. En annan går med på att vi publicerar ett citat – hen utsattes för en grov misshandel med tillhygge. 

– Jag flyttade, men efter det har hoten bara fortsatt. Min granne ringer nästan varje natt och har varit här och bankat på vår dörr. Jag är livrädd för mina barn och min egen säkerhet. Jag önskar inte ens min värsta fiende att få en granne från helvetet.

Fakta. Så svårt är det att vräka störande grannar:

Hem & Hyra har granskat samtliga beslut som rör vräkning, i hyresnämnden i Göteborg våren 2021. Av totalt 160 beslut var endast 22 på grund av störande grannar, men då var de flesta extremt allvarliga fall. Det finns inga vräkningar på grund av ”vanliga” störningar så som fester eller oljud på nätterna. 

  • 86 procent av dem som värden tog till hyresnämnden för störning vräktes. 
  • 36 procent av de vräkta hade använt någon form av fysiskt våld mot sina grannar. 
  • I hälften av fallen med våld använde grannen någon form av vapen, såsom kniv, yxa eller skruvmejsel.
  • 64 procent av dem som prövades för vräkning hade hotat sina grannar eller hyresvärdens personal. 

Av de 22 fallen som hyresvärdarna ändå tog hela vägen till hyresnämnden förlorade hyresvärdarna rätten att vräka i tre fall, trots grannars vittnesmål och i vissa fall polisanmälningar. Två av de tre påstått våldsamma grannarna som fick bo kvar hade hjälp av Hyresgästföreningens jurister.