Grannen skar upp Emmas hand.

Bild: Øyvind Lund

Emmas helvetesgrannar extremt svåra att vräka: ”Han högg och handen blev varm”

En skrikande man som drar ner brallorna för att bajsa på grannens uteplats, en yxa i dörren, misshandel – eller ”bara” år av sömnlösa nätter. Hem & Hyra har granskat hur långt det ska behöva gå innan värden agerar med vräkning mot störande grannar. Emma blev attackerad av sin granne: ”Jag har ärr för livet”.

Allt började bra – ett år senare stod hon med en uppskuren hand i trappuppgången. Den ensamstående mamman Emma, 35 år, flyttade sommaren 2020 in i en nyrenoverad lägenhet med sin då tvåårige son. Men redan samma dag började problemen med grannparet. De skrek “hora” när hon packade in lådorna i sitt nya hem. 

– Första natten bestod av vrål och dunsar. Jag tänkte det måste vara något tillfälligt supande, men när jag pratade med grannarna i området nästa morgon förstod jag att detta pågått i 20 års tid. 

Bild: Øyvind Lund

”Jag är rätt så tuff av mig och jobbar inom vården med psykiskt sjuka, men jag förstår faktiskt inte hur jag överlevt de här grannarna”, säger Emma. 

Flera grannar till Emma som Hem & Hyra varit i kontakt med vittnar om att de varit rädda för att ringa värden och dess vaktbolag – för då har hoten och aggressiviteten istället ökat från paret. Grannarna berättar att det varit fylla och skrik från lunch till sent på natten, alla dagar i veckan utom på söndagar. Då är Systembolaget stängt och spriten är slut. 

– Jag är rätt så tuff av mig och jobbar inom vården med psykiskt sjuka, men jag förstår faktiskt inte hur jag överlevt de här grannarna, säger Emma. 

Öronproppar och sömnpiller

Hennes äldre grannar har försök “härda ut” genom att hålla avstånd, stoppa i öronproppar och ta sömnpiller. Men Emma vågade säga ifrån och ringde både hyresvärden, väktare och polis – flera gånger i veckan. Samma sak gjorde hennes granne Maria, som bott där sedan år 2019. 

Jag ringde och grät till värden flera gånger.

Emma som blev attackerad av sin granne

– Det var en mardröm i två års tid för oss. Jag är glad att Emma flyttade hit så vi blev fler som vågade anmäla till polisen och värden, säger Maria som fått kvinnan i grannparet dömd för ofredande efter flera hotfulla påhopp.

– Ingen av oss grannar har kunnat vara ute på somrarna, då kommer de direkt och skriker och bråkar. De få gånger vi vågat oss ut på balkongen sitter vi helt knäpptysta så de inte ska märka vi är där, för då startar helvetet igen, säger Maria. 

Maria.

Bild: Privat

Maria och Emma är besvikna över att deras kommunala hyresvärd – som vi håller anonym för att inte röja de inblandade – inte agerat mer och tidigare. 

– Jag ringde och grät till värden flera gånger, men de sa att det inte är något de kan göra och hänvisade till att jag skulle ringa deras vaktbolag och dokumentera, säger Emma. 

Till slut blev hon nästan vän med väktarna. När hon ringde deras larmcentral behövde hon knappt presentera sig. 

– Det var helt sjukt, varje gång jag ringde svarade de: “Nämen Emma, vad har hänt nu? Vi kommer!”
Då kunde hon inte ana hur långt det skulle behöva gå innan hennes hyresvärd skulle agera mot grannparet.  Vi kommer återkomma till natten då Emma blev attackerad och hennes son fick se sin mamma täckt i blod – men hon är långt ifrån den enda som drabbats.

Över en tredjedel attackerar

Hem & Hyra har granskat vad som krävs för att störande och farliga grannar ska bli vräkta. Det är skrämmande läsning. De få fall som ens kommer så långt – som att värden tar det till hyresnämnden – är ofta extremt allvarliga. Här snackar vi inga störande grannar som ibland har fest eller bråkar. Våren 2021 såg det ut så här i hyresnämnden i Göteborg (som innefattar Västra Sverige):

Över en tredjedel av fallen med störningar innehåller fysiskt våld. Alltså människor som attackerar sina grannar. I hälften av de fallen använde den attackerande grannen någon form av vapen, såsom yxa, kniv eller skruvmejsel. En granne fick motta flera hugg med just skruvmejsel, innan ärendet togs till hyresnämnden. Oftast har grannarna i flera år larmat både polis och hyresvärd, men vräkning sker först när det gått extremt långt. I några fall har grannarna larmat i upp till åtta år innan ärenden hamnar hos hyresnämnden.

Hur kan det se ut så här? Värdar som Hem & Hyra pratar med vittnar om höga krav på bevisning får att få till en vräkning. Det kan i sin tur leda till att man tar fall till nämnden först när störningen blivit riktigt grov. Samtidigt är majoriteten av de störande grannarna i behov av samhällets hjälp: missbrukare, eller personer som lider av psykisk ohälsa. Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningens Göteborgskontor och bekräftar delvis värdarnas bild.

– Det är en svår balansgång. Ingen vill att en värd ska kunna vräka utan konkreta bevis. Samtidigt vill ingen leva med en granne som förpestar livet.

Bild: Övervakningskamera

Nakenchock och yxattack

Klockan är 22:08 då en övervakningskamera i Göteborg känner av en rörelse och börjar filma. Det är grannen som visar finger, drar ner sina brallor och sätter rumpan över staketet i ett försök att bajsa på grannens blomlåda. En timme senare är han igång igen. Endast iklädd kalsonger tar han sig över det lilla staketet och vinglar fram till dörren. 

-Kom igen då! Kom igen då! 

Video. Trakasserar sina grannar – fångas på film

Skriv en text..

Han drar i handtaget, men dörren är låst. Övervakningskameran fångar upp oroliga röster från barnfamiljen där inne. De inblandade har valt att inte kommentera händelsen, men i hyresnämndens beslut går det att läsa att mannen “inte är stolt” över vad han gör på inspelningen. Det framkommer också att mannen ska ha hotat det kommunala bostadsbolagets personal och utsatt flera kringboende för allvarliga störningar. Själv kallar han det en “häxjakt” då grannar bland annat ringt polisen då han “bara tittat på Melodifestivalen”.

Det är också tydligt i handlingarna att de flesta störande grannar har en lång historia av missbruk eller psykisk ohälsa. Hos en mindre privat hyresvärd trodde en man att han var övervakad av sina släktingar – genom väggen till grannen.

Det är klart vi inte vill ha en yxman som granne.

38-årig kvinna

Det är mitt i natten när ett äldre par i ett mindre hyreshus på landet vaknar av ett oväsen. De tar sig till vardagsrummet och ser hur fotona på deras barnbarn darrar på väggen. Snart är yxan igenom väggen, de beskriver det som att befinna sig mitt i skräckfilmen “The Shining”. 

– Vi försökte desperat knuffa en garderob framför hålet i väggen, säger den 79-årige mannen som inte vill stå med namn. 

Han och hans fru är än i dag oroliga över att deras granne ska komma tillbaka, trots att han är en av de få störande grannar som faktiskt vräkts genom beslut i hyresnämnden. Attacken har satt spår hos pensionärsparet: 

 – Det var mer än fruktansvärt, säger den 79-årige mannen på telefon medan det hörs hur hans fru instämmer med eftertryck i bakgrunden. 

Men detta var inte första gången grannen gick till attack med yxa. Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster i området, som vittnar om mannen som en “egentligen snäll person” som vissa tider på året gick in i “någon form av psykos”. De misstänker att droger är inblandade. Ofta såg de honom gå runt och yra med en yxa i handen. 

En 38-årig kvinna i området vaknade en natt av att mannen försökte hugga sig igenom dörren. När hon kom ut i hallen såg hon hur han istället tagit sig in i den då tomma grannlägenheten.  Väggarna var sönder-yxade, även taket i badrummet.

Bild: Hyresnämnden

– Han trodde att vi gömde hans bror här inne i vår lägenhet och att hans släktingar spionerade på honom genom hål i grannlägenhetens golv, säger hon.

Hon tycker det är sorgligt att människor som behöver vård och hjälp från socialtjänsten lämnas ensamma och blir andras problem.

– Det är klart vi inte vill ha en yxman som granne, men vart ska de här människorna ta vägen? Det är verkligen inga lätta frågor. 

Natten för attacken mot Emma

Vi är tillbaka hos Emma. Hennes hyresvärd agerade först efter att Emma blivit attackerad. Värden kände att de först då hade tillräckligt på fötterna för att skicka in en begäran till hyresnämnden om att få avsluta grannparets kontrakt. 

– Det är fruktansvärt att det ska behöva gå så långt, men även när det värsta händer är vi bakbundna av formkrav, uppsägningstid och ansökningstiden till nämnden, säger värden. 

Jag glömmer aldrig den natten.

Emma

Det tog 13 månader från att Emma första gången ringde och grät hos värden över det alkoholiserade och hotfulla grannparet – tills hon fick sin hand uppskuren. 

– Jag glömmer aldrig den natten. Jag hade jobbat över 14 timmar när skriken från grannen väckte min son. Jag kände “nä nu jävlar räcker det!”, säger Emma. 

Hon lugnade sonen och försäkrade honom om att “mamma kommer snart”. Sedan tog hon på sig morgonrocken och gick ner för  trappan för att knacka på. Dörren var redan uppbruten av polisen, de hade varit där kvällen innan och tagit sig in med våld. 

– Det gick så snabbt, plötsligt kom mannen rusande mot mig. Jag kände hur det blev helt varmt över handen och blodet bara forsade ut. Klart jag blev rädd, jag fick panik, säger Emma. 

”Det värsta är att min son fick uppleva allt.”

Emma

Hon rusade till sin lägenhet, låste dörren och hittade en handduk att vira runt handen för att stoppa blödningen. Snart var både polis och ambulans på plats. 

– Det värsta är att min son fick uppleva allt detta, se sin mamma skadad och allt blod. Han förstod direkt att det var samma personer som skrikit “horunge” efter honom. Vem gör så mot en tvååring? 

Bild: Øyvind Lund

I över ett års tid levde alltså Emma och hennes son i vad hon beskriver som ett rent helvete. Vetskapen om att de äldre grannarna har fått utstå liknande problem i 20 år gör henne både ledsen och förbannad. 

– Värden gav oss 1,5 månadshyra i ersättning för det lidande vi har gått igenom. De kanske tycker det var tillräckligt, men det känns som spott i ansiktet. De borde ha kommit hit och försökt sova en natt så hade de förstått vad vi tvingats gå igenom, säger Emma som ändå är tacksam att paret till slut vräktes. 

– I dag har jag nya grannar under. Det är klart de hörs, grannar låter ju alltid, men det är som en dröm jämfört med dem jag hade tidigare. Det är sjukt att det ska behöva gå så här långt innan någon vräks, man väljer faktiskt inte sina grannar, säger Emma. 

Emma, Maria och andra grannar i området som Hem & Hyra pratat med säger att de under störningarna har fått erbjudande av sin hyresvärd att flytta. 

– Varför ska vi flytta för att de som stör ska få bo kvar? Det blir lite som “den mobbade ska flytta och mobbaren blir kvar.” Nej jag flyttar mig inte en meter, säger Maria. 

Svår balansgång

I handlingarna hos hyresnämnden kan Hem & Hyra dock se att hyresvärden i flera år försökt få grannparet att bättra sig, både med hembesök och skriftliga varningar. 

– Tyvärr är vår erfarenhet att vi inte kan gå till hyresnämnden förrän vi har extremt vattentäta bevis. Det går inte att vräka någon på lösa grunder. Det är kanske så det måste få vara, säger värden. 

Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp förstår både svårigheterna och hyresvärden.

Ellinor Rapp rökning förbjuden hyreskontrakt

Ellinor Rapp, jurist.

Bild: Hyresgästföreningen

Samtidigt betonar hon värdarnas ansvar att agera för att lösa situationen – och kompensera dem som drabbas. Du har exempelvis rätt till ersättning om en granne stör dig så mycket att du inte kan använda hela eller delar av det utrymme du hyr, förklarar hon, såsom balkong eller sovrum.

– Värden måste agera, att ha en störande granne är en brist som värden har ett ansvar att åtgärda, säger Ellinor Rapp.

I samtliga fall Hem & Hyra granskat har de drabbade hyresgäster själva samlat in bevis för att få störande grannar vräkta. Det kan handla om allt från att ringa polis och Störningsjouren för att få problemen dokumenterade – till att fota och spela in.

Hot är mycket vanligt i fall som går till vräkning i hyresnämnden, i de fall Hem & Hyra granskat har den vräkta hotat grannar eller personal i 41 procent av fallen. 

Fakta. Detta kan du kräva av värden

Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp betonar att ingen hyresgäst ska behöva stå ut med en granne som förpestar livet. Hyresvärden har alltid huvudansvaret för att se till att bristen, såsom störningar, upphör. Det kan de göra med hembesök, varningsbrev – så kallad anmodan – eller genom att ansöka om att hyreskontraktet ska upphöra i Hyresnämnden. Om din hyresvärd inte åtgärdar bristen kan du själv ta ärendet till nämnden:

– Om du inte kan använda en del av din lägenhet, såsom balkongen eller sovrummet, har du rätt till reducerad hyra med lika många procent som du inte kan nyttja. Men det är viktigt att du dokumenterar störningarna, så att du kan få rätt i hyresnämnden, säger juristen Ellinor Rapp. 

I sista hand kan du ansöka om att din grannes hyreskontrakt ska upphöra, om du kan belägga att du helt eller delvis inte kan använda din lägenhet. I de fall Hem & Hyra har granskat är det dock alltid hyresvärden och aldrig grannar som ansöker om vräkning. 

Fakta. Hyresvärdarna vill se förändring

Hem & Hyra har tidigare granskat hur personer med psykisk ohälsa blir hemlösa och vräks, då samhället sviker. Efter att ha pratat med flera hyresvärdar blir det tydligt att de har stora svårigheter att bli av med hyresgäster som förstör för andra. Hyresvärden till yxmannen – han som attackerade pensionärsparet och den 38-åriga kvinnan – är en mindre privat värd som bara vill svara över mail:

“Vi delar våra hyresgästers frustration över att det är en extremt lång och dyr process att vräka hyresgäster som inte sköter sig, vanligen tar det 6–12 månader från att vi tar det till hyresnämnden. Efter det kan hyresgästen överklaga”, skriver värden.

Hyresvärden skriver också att de långa handläggningstiderna kan vara en fara i sig, då störningarna eskalerar. Det handlar om hot mot grannar och värdens personal, samt att den störande hyresgästen gått “bärsärkargång” och förstör både sin egen lägenhet och gemensamma utrymmen i fastigheten. 

“Ofta slutar de också betala hyran helt i samma stund som vi ansöker till hyresnämnden. Vi tvingas lägga resurser på dessa processer, istället för att kunna höja standarden för våra boende”, skriver värden. 

För grannarna till yxmannen – som vräktes först efter flera attacker mot grannar – är rädslan kvar. Den 38-åriga kvinnan drar sig fortfarande för att gå ut innan hon vågar tro att trapphuset är säkert. Hon kikar genom titthålet och lyssnar noga – varje dag.

– Vi vet ju inte om han kommer tillbaka, men det är skönt att inte ha honom som granne längre.