Annons

Professor vill förändra hyresregler efter renovering

Nyheter Hans Lind vill ändra reglerna för hyressättning efter renovering. Han anser att skillnaden mellan underhåll och standardhöjning ska suddas ut för att fler ska ha råd att bo kvar.
Detaljer som kostar. Kakel, klinkers och handdukstork är exempel på saker som i dag höjer hyran med dagens regelverk.

När slitna miljonprogramshus ska få en ansiktslyftning vill somliga fastighetsägare slå på stort och höja standarden – och hyrorna – rejält.
För som regelverket är utformat i dag har värden inte rätt att höja hyran för underhåll, till exempel att den slitna plastmattan i badrummet ersätts med en ny plastmatta i samband med stambyte. Själva stambytet räknas också som underhåll och även om det är kostsamt ger det inte rätt att höja hyran. Om värden i stället ersätter platsmattan på golvet med klinkers anses det vara en standardhöjning som ger rätt till hyreshöjning. Detsamma gäller om den vanliga spisen ersätts med en hällspis, och så vidare.

Det har lett till att somliga fastighetsägare vill höja standarden i lägenheterna i samband med större renoveringar. När hyran då höjs rejält kan inte alla hyresgäster bo kvar. Det är en stor fråga för Hyresgästföreningen och många av dess medlemmar. Hundratusentals hus har renoverats och hundratusentals hus väntar på att renoveras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu föreslår Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH i Stockholm, att nuvarande regelverk ändras. I en ny rapport skriver han att skillnaden mellan underhåll och standardhöjning bör suddas ut. I stället vill han att hyresförändringen ska bruksvärdesprövas i stället för hyresnivån. Det innebär alltså att hyresnämnderna, vid en prövning, ska jämföra den gamla hyran med vad en rimlig hyra efter renovering är.

– Med dagens bostadsbrist finns alldeles för starka incitament i nuvarande regelverk att göra renoveringar som varken efterfrågas av hyresgästerna eller sänker drift- och underhållskostnaden. Det handlar mer om att göra förändringar för att få höja hyran, säger Hans Lind.

Annons

Förslaget innebär även att fastighetsägaren får ta ut en viss hyreshöjning även för att den den slitna plastmattan i badrummet byts ut mot en ny.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– I de allra flesta renoveringar anser jag att det ska finnas åtminstone två nivåer på renoveringar, där ett av dem ska vara att bara det tekniskt och rationellt motiverade åtgärderna görs. Den som vill ha högre standard ska kunna få det. På sikt innebär det större hyresspridning även inom ett hus, säger Hans Lind.

Vinnarna på förslaget är hyresgäster som slipper oönskade standardhöjningar och fastighetsägare som valt att göra små underhållsåtgärder undan för undan, enligt Hans Lind.

Annons

– Dagens regelverk missgynnar fastighetsägare som har ett långsiktigt perspektiv. Jag tycker att mitt förslag är en vettig kompromiss.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.
Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Tidigare fackordförande: "Vision vill lyxrenovera för att höja hyran" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.