Annons

Ingen succé för trygghetscertifiering

Nyheter Helsingborgshems stora trygghetsprojekt går långsammare framåt än beräknat. Det kostar alldeles för mycket tycker en del hyresgäster.
"Varför ska vi betala?", undrar Marie-Louise Neiderud och Katri Törnkvist som bor på Söder i Helsingborg. De är inte emot trygghetscertifieringarna, men önskar att det inte blivit så dyrt för de boende.

Trygghet står högt på dagordningen för många hyresgäster. I Helsingborg har det kommunala bolaget satsat på en certifiering som innebär att de boende bland annat får elektroniska passersystem, utomhusbelysning, sektionerade källare och ommålning av trapphus. De kan välja bland ca 20 åtgärder.

Hälften måste säga ja för att ett hus ska certifieras och det har visat sig vara svårt för Helsingborgshem att samla ihop så många ja.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi ringer, bjuder in till möte, skickar brev, knackar dörr. Det är svårare att få tag i hyresgäster än vad vi trodde, säger Jens Olsson, Helsingborgshems projektledare.

Målet är att certifiera 67 hus innan 2016 är slut. Hittills är bara tolv hus klara, på Dalhem, Högaborg och Söder. Ytterligare två är på gång, men målet är långt borta.

– Vi hoppas nå majoritet i alla fastigheter, men hyresgästerna bestämmer, säger Jens Olsson. 

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

En del säger nej på grund av kostnaden. Det gjorde Marie-Louise Neiderud på Söder. 

Annons

– Jag tycker att åtgärderna borde ingå i det vanliga underhållet.

I Halmstad bekostar HFAB en del liknande insatser, som nya passersystem. I Helsingborg läggs 100–250 kronor i månaden på hyran.   

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

– Det är omöjligt för oss att göra så här stora investeringar utan att det påverkar hyran, säger Jens Olsson.

En nöjd-kund-undersökning visar att de boende trivs bättre och är mer trygga efter att deras hus har certifierats. I Marie-Louise Neideruds hus blev det till slut majoritet och hon säger att hon  uppskattar åtgärderna. Källaren är fräschare och passersystemet bra, men kostnaden är för hög. 

– 250 kronor i månaden är mycket pengar. Jag pratade med en dam som var helt förtvivlad. När man har en pluttepension räknas varje krona.

Annons

Andra sätt att öka tryggheten

* I Halmstad har det kommunala fastighetsbolaget HFAB valt att jobba med Grannsamverkan. Det innebär att  grannarna hjälps åt att tipsa polis och hyresvärd när de ser något som behöver åtgärdas. Brottsligheten har minskat och upplevelsen av trygghet har ökat. Projektet är gratis för hyresgästerna. Mer om det här: HFAB tar grannsamverkan till nya områden

* På Gamlegården i Kristianstad har ABK installerat ett skalskydd i 1800 lägenheter.

Du som hyresgäst kan också driva på. Här tipsar Hyresgästföreningens Li Merander (nedan) om hur.

Fakta: Vad ingår i certifieringen?

Utomhusbelysning.
Nya cykelparkeringar med möjlighet att låsa fast cykeln ordentligt.
Bättre belysningen i trapphusen och i källaren, automatisk.
Ommålning av trapphus och källare.
Elektronisk passersystem. Porten öppnas med en bricka.
Porttelefon. Ommålning av källaren. För att fräscha upp och ljusa upp.
Elektronisk tvättbokning i tvättstugan.
Nya förrådsgaller med säkerhetsklassade hänglås.
Sektioner i källaren. Man kommer bara in i den delen där man har sitt förråd.
Fönsterlås på alla bottenvåningsfönster in till lägenheterna.

Läs också Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.