Annons

Vad behövs för att bygga billiga hyresrätter?

Stockholm Hur ska vi få till fler och billigare hyresrätter i Stockholm? Det var temat till den frukostdebatt som Hyresgästföreningen anordnade under tisdagen.

Det byggs för lite i Stockholmsregionen, vi blir mer trångbodda, fler lever med osäkra kontraktsförhållanden, ungdomar tvingas bo kvar hemma och folk drar sig för att flytta hit då de behöver köpa en lägenhet. Det var några av anledningarna till den frukostdebatt som Hyresgästföreningen Region Stockholm anordnade på tisdagsmorgonen.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Maria Palme inledde med att konstatera att byggkostnaderna har skenat iväg de senaste åren och att det mesta som byggs är väldigt dyrt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lennart Karlsson, vd på fastighetsbolaget Heba och Gunnar Nordfeldt, koncernchef på ByggVesta var båda inbjudna och var överens om det mesta. Båda var emot statliga subventioner till byggbolagen.
– Lägg de pengarna på bostadsbidrag så att folk har råd att bo i stället, subventionera inte byggandet, sa Lennart Karlsson.

Båda var inne på att det stora hindret för byggandet är att få tag i mark att bygga på, det andra är att få lönsamhet i projekten.
– Väldigt många projekt överklagas bland de närboende, även när vi har haft stormöten i området. Det blir det svårt att få ekonomi i projekt som drar ut på tiden.

Annons

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm menade att Stockholm stad kan påverka byggandet mer än vad man gör.
– Vi har en gigantisk bostadskö men Stockholms Stads allmännyttiga bostadsbolag får knappt några markanvisningar. Staden har en massa verktyg men de används inte.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Hon lyfte fram exempel på en omvänd planprocess där man involverar de boende i ett tidigt skede och låter dem peka ut områden där det är lämpligt att bygga på.
– Då blir det förre överklaganden. Sen behöver Stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret förstärkningar på personalsidan så de hinner med mer, sa Ann-Margarethe Livh.

Anti Avsan (M) riksdagsman och ordförande i Huge Fastigheter ville inte begränsa möjligheterna att överklaga olika projekt. Däremot ville han snabba på detaljplanearbetet.
– Planarkitekter är en bristvara, planarbetet tar för lång tid samtidigt som marken på många håll är för dyr. Håller samhällsplaneringen hög kvalitet och man skapar mervärden och höjer kvaliteten på områden med nybyggnation så minskar överklagandena, menade Anti Avsan och fortsatte.

Annons

– Jag tror inte att lösningen på byggandet finns i riksdagen, däremot är det viktigt att staten tar ansvar med långsiktiga spelregler för att undvika ryckigheter i byggandet.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Mats Hasselgren från Folkpartiet i Täby tyckte att det var bra med kommunala bostadsbolag.
– För femton år sedan sålde Täby kommun ett välskött bostadsbolag, idag försöker man knyta upp aktörer som vill bygga hyresrätter istället. Ett tag byggdes ingenting alls, många invånare i kommunen vill ha det så, men för cirka tio år sedan bestämde man sig ändå politiskt för att låta Täby växa. På sikt ser det bra ut, förutom att vi tappar hyresrätter, det är fel riktning.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.