Både bra och dåligt förhandla på flera år

Örebro Hyresgästföreningens Emmeli Wulfstrand tycker inte att det är förlegat att förhandla hyror på årsbasis. I stället förordar hon en mellanväg.

Årliga hyresförhandlingar utesluter inte att man tittar på bolagets ekonomi ur ett längre perspektiv, kanske tre år framåt, apropå att de nuvarande formerna för hyresförhandlingar får kritik. Det tycker Emmeli Wulfstrand, teamledare i region Mitt, där man på flera håll jobbar på liknande sätt.

– Om man ser hur företaget har tänkt sig framtiden kan det bli helt andra diskussioner. Till exempel kanske ett bolag flaggar för hyreshöjningar, men har samtidigt inte planerat in för ökade underhållskostnader under de kommande åren.

Läs ocksåNamninsamling: Hyresgäster i Mora kräver vd:ns avgång – "Många som tackar oss"Kvinna i grön täckjacka som står med händerna i byxfickan. Hon tittar ut från bilden. I bakgrunden en liten lekpark. Då var hon medlem i områdets lokala hyresgästföreningen. I dag är den nedlagd.

Att förhandla för flera år i taget har sina risker.

– Man låser sig, saker och ting kan ju hända under andra året som inte är bra för hyresgästerna eller för företaget.

Ser du några nackdelar med ettårsuppgörelser?
– Ja, som i år till exempel har förhandlingarna försenats vilket har resulterat i flera retroaktiva hyreshöjningar. Det drabbar ju hyresgästerna.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.
Läs också Så mycket höjer värdarna i Gävleborg hyran 2025 – hela listan Hyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månaden Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.