Annons

Tvättbjörnen vill inte förhandla om hyrorna

Sundsvall Tvättbjörnen vill inte längre att Hyresgästföreningen ska förhandla om hyrorna för hans hyresgäster. "Systemet är förlegat. Och dyrt", säger fastighetsägaren Stig Svedberg.
Foto: Åsa Eriksson
Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, anser inte att Hyresgästföreningen är rätt väg att gå när det gäller hyresförhandlingar.

En av Hyresgästföreningens uppgifter är att företräda hyresgästerna vid hyresförhandlingar. Föreningen förhandlar om alla hyresgästers hyra, medlemmar som icke medlemmar. För det betalar hyresgästen en så kallad hyressättningsavgift på 12 kronor varje månad. Avgiften är oftast inbakad i hyran och specificeras inte på hyresavin.

Det här gäller för de hyresfastigheter som har en förhandlingsordning, alltså ett fortlöpande avtal mellan hyresgästförening och hyresvärd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De som inte omfattas av en sådan förhandlingsordning betalar ingen avgift och förhandlar själv om hyran direkt med hyresvärden.

Nu vill Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, säga upp förhandlingsordningen för tre fastigheter: Stigevägen 5-23 i Indal, Storgatan 6 och 8 och Storgatan 31.

– Det här med förhandlingsordning är ett system som bör läggas ner. Jag vill köpa hus och renovera och inte behöva förhandla om allt, anser Stig Svedberg.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Men det är hyresgästerna i huset som bestämmer. Om en hyresvärd vill säga upp förhandlingsordningen måste denne kunna styrka att det är hyresgästernas vilja. Exempelvis genom en namninsamling.

Så vad vill hyresgästerna?

Annons

– Jamen de vill inte ha det så här, det är därför jag säger upp det. Systemet är mossigt och jag har hyresgäster som är under 100 år om jag säger så.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Har du frågat hyresgästerna direkt?

– Ja, det har jag gjort. Men det här med förhandlingsordning kostar ju mig en massa pengar också. Det är jättedyrt, irriterande och tidskrävande med en massa papper som ska skickas fram och tillbaka hela tiden.

Men dyrt, hur menar du då? Hyressättningsavgiften betalas ju av hyresgästen och det kostar ingenting för dig att förhandla med Hyresgästföreningen. Om du däremot väljer att bli företrädd av nån annan så kostar det ju förstås. Är det det du menar?

– Ja, det kostar massor med pengar!

Om man höjer hyran i fastigheter med förhandlingsordning utan att förhandla så kan hyresvärden bli skadeståndsskyldig. Har du höjt hyran i någon fastighet utan att förhandla?

Annons

– Nej, det har jag inte. Vad jag vet.

Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Norrland, har skickat in en ansökan till hyresnämnden att de ska pröva frågan om uppsägning av avtalen. Hyresgästföreningen kommer också att undersöka hur hyresgästerna vill ha det i de berörda fastigheterna.

– Det är klart att det finns en uppenbar risk att ställa sig utanför förhandlingsordningen. Hyresgästföreningen har ju erfarenhet och koll på hyresnivåerna och vad som är en skälig hyra. Det kan vara svårt att veta det som enskild hyresgäst, säger han.

Oavsett om hyresgästerna omfattas av en förhandlingsordning eller inte har de alltid rätt att bestrida en hyreshöjning och pröva det i hyresnämnden.

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyresförhandlingslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte förhandlar hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.