HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Är vi beredda på en kris?

Krisberedskap är ju på tapeten just nu. Har funderat på vad som gäller för oss hyresgäster vid en långvarig kris. ­Sitter vi i en sämre sits än de som äger sitt ­boende? Låt oss säga att ­banksystemet ­ligger nere och vi som hyresgäster av ­praktiska skäl inte kan betala hyra under ett antal månader, kan vi då förlora rätten att bo kvar? Hur ser det ut i det fall att en långvarig kris påverkar våra förutsättningar att försörja oss och betala hyra?

Undrar: Niclas

Som hyresgäst har man skyldighet att betala hyran och i rätt tid. Gör man inte det riskerar man att förlora hyreskontraktet. Lagstiftaren har inte tänkt specifikt på en ­sådan krissituation som du beskriver, en kris som drabbar hela samhället. Även de som äger sin lägenhet kommer ju att drabbas. Det är inte endast hyror som ska betalas, en bostadsrättshavare ska betala avgift till föreningen och har man banklån måste räntan betalas. Och alla ska betala för el, villaägare för sophämtning mm. Det blir förstås en mycket svår situation för alla och hur samhället kommer att agera i olika situationer är i dagsläget svårt att bedöma.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.