Annons

Vi störs av byggljud från morgon till kväll

Vi är ett par som bor i andra hand i en lägenhet ovanpå en plåtverkstad. Verkstaden har tillstånd att börja klockan sju, eller tidigare vid behov, och att hålla på till 17–18-tiden. Det är en lyhörd byggnad, så allt från när radion är igång till att de hamrar på metall, eller har igång maskiner låter väldigt högt. Det verkar bara vara vår lägenhet som ligger precis ovanpå.
De använder även lösningsmedel i verkstaden då och då, där lukten kommer rakt in till oss och vi måste öppna alla fönster. (Verkstaden har ingen ventilation för lösningsmedel, utan är bara en källare.) Vi har klagat flera gångar till dem vi hyr av samt till föreningen.
Föreningens svar är bara att det är ok att jobba från SJU eller tidigare, samt att det är ok att de använder lösningsmedel inomhus på vintern. Nu ska vi snart flytta. Men jag undrar ändå om det finns något man kan göra vid såna här situationer? Känns inte rimligt att man inte kan ställa några krav som andrahandshyresgäst.

Undrar: Arga hyresgäster

Normalt sett får man finna sig i att det förekommer en hel del ljud, när man bor t ex i en stadsmiljö. Det pågår olika typer av verksamheter i närområdet, som man i huvudsak får lov att acceptera. Detta innebär inte att man behöver acceptera vad som helst. Det finns riktlinjer för hur höga eller starka ljud får vara inomhus. Problemet är svårigheten att bevisa att det är så allvarliga störningar. Det krävs i många fall en ljudmätning vilket är rätt dyrt. Vanligen är det ju förstahandshyresgästen som är den drabbade, och den ska då vända sig till sin hyresvärd. Den som hyr i andra hand ska vända sig till sin hyresvärd, dvs förstahandshyresgästen (eller bostadsrättshavaren). Den personen kan i sin tur vända sig till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen och kräva åtgärder.
Händer inget kan man kontakta kommunens miljökontor när det gäller såväl buller som lukten från lösningsmedel, det kan även en andrahandshyresgäst göra. Men man måste förstås bo kvar i lägenheten.
Hyresgäster, även andrahandshyresgäster, kan ha rätt till hyresreduktion om det finns brister i lägenheten. Men det krävs då att det är klart att det varit för bullrigt eller att lukten av lösningsmedel varit för stark.

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.