Anja fick fly elden – hon är en av många drabbade hyresgäster
Inom loppet av fem dagar brinner det i två flerfamiljshus, i Göteborg och i Gävle. I ett slag blir flera hundra människor hemlösa. Hyresgäster som drabbas hårt av grannars oaktsamhet eller avsiktliga illvilja. Anja Almén, 71, är en av dem.
Anja väcktes mitt i natten av att någon sprängt en bomb i hennes hus. Hon fick evakuera sin lägenhet i pyjamas och fick bara med sig sin röda jacka. Hon vet inte om hon kan flytta tillbaka till sin lägenhet. Just nu bor Anja på hotell, snart flyttar hon till ett företagshotell i fyra månader. Vad som händer sen vet hon inte.
Livet har varit tufft för Anja. För fyra år sedan dog hennes dotter i cancer. Hon hade just börjat få ordning på sitt liv när hyreshuset i Annedal, Göteborg, brann. Hon är samtidigt så tacksam över all hjälp hon fått efter branden. ”Jag hade ingen aning om att folk var så snälla”, säger hon.
Men Anja längtar hem.
Vi har grävt djupare i statistiken för att se var det brinner mest. Vår granskning visar att bränder i flerfamiljshus ökar rejält medan villabränderna minskar. Det är illa på så många plan. Inte minst för att var åttonde brand i hyresområden är anlagd. Ofta börjar det i gemensamma utrymmen som trapphus, tvättstuga, soprum eller liknande.
Det brinner oftare när det bor fler människor, det kanske säger sig själv. Men dessutom blir fler drabbade av varje enskild brand i flerfamiljshus. Det brinner dessutom lite oftare i hyresområden där många har en socioekonomiskt utsatt situation, säger Nicklas Guldåker, som forskar just om bränder på Lunds universitet.
Någon sorts dubbel orättvisa.
Vi har också räknat ut var i landet det brinner. Mest drabbade är områden som domineras av hyresrätter. Listan finns på sidan 13 och på hemhyra.se. Kanske är det så att bostäderna i ägt boende, bostadsrätter eller villor släcks snabbare så att brandkåren inte behöver rycka ut, tror forskaren.
Men ändå: det brinner oftare i utanförskapsområden, det är svårt att blunda för det. Trångboddhet, frustration och oaktsamhet, det är mycket som döljer sig bakom de siffrorna.
Att bli väckt mitt i natten och få kasta sig ut ur sin lägenhet – det är svårt att tänka sig något mer skrämmande. Ändå tvingas alltfler uppleva det. Och för den som drabbas, som Anja Almén, kan det kan ta år innan hemmet är återställt så att det går att flytta hem igen.
Tänk på det i juletider (och förstås resten av året): om du leker med eld i förråd eller trapphus eller – ännu värre – medvetet sätter eld på huset där du bor så drabbar det oskyldiga grannar så orimligt hårt!
God jul alla kära läsare! Ta hand om varandra och håll koll på de levande ljusen så ses vi på andra sidan årsskiftet.