Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Blod, disk och vidbrända kastruller

Ärligt talat: mina första dagar som hotellstäderska var en katastrof. Vilken av alla flaskor på okänt språk är till toan och vilken till diskbänken? Hur får man bort blodfläckarna på bröllopssvitens överkast? Hur gör man vidbrända kastruller rena utan svinto? Jag hoppas att stamgästerna på det lilla familjehotellet i Mellanöstern inte gav upp stället när jag kom dit.
Jag var sjutton och inget vidare på att städa. Och trots lång träning på hotellet – jag blev rätt okej till sist – är städning inte min favoritsyssla. På den tiden vi var två vuxna i hushållet var det en ständig källa till irritation. Städning är en komplicerad historia. Lilia och Martin, hon bohem och han ordningsam, var ett av alla par som ägnade mycket tid och ork åt städbråk innan de hittade en uppdelning som funkar.

Hon vill, men inte han verkar annars vara modellen. Var fjärde kvinna (men bara var tionde man) bråkar om städningen hemma, visar vår undersökning. Titta på bilderna på sidan 26, ett litet pussel av olika måsten. Vem gör vad hemma hos er?
Kanske behövs en diskmaskin i lägenheten för att få frid? Men tänk dig för innan du hyr den av värden – det kan kosta skjortan. Närmare bestämt tjugotusen kronor! En diskmaskin som på marknaden är värd sjutusen kan gå på det tredubbla om du tar den som tillval till din lägenhet.

Att skaffa diskmaskin via värden är troligen det sämsta du kan göra för din ekonomi. Spara i stället så att du kan köpa den kontant: om du tar med dig matlåda till jobbet kan du spara    12 000 kronor på ett år. Det räcker till två diskmaskiner.

En dålig affär verkar det också vara att bo i Stockholm. Jag gråter över förlorade skattemiljoner. Pengar som jag glatt betalat i skatt till skolor och åldringsvård, skänks nu bort till hyresgäster i allmännyttan på fina Norr Mälarstrand. En sexa i det aktuella huset som nyss köptes för drygt tre miljoner annonseras ut för närmare tio miljoner, enligt Svenska Dagbladet. Vad är det för rättvisa i det här?

För att muntra upp mig lägger jag ut en fråga till mina vänner på facebook: Vad vill ni att jag ska skriva om i Hem&Hyra? Förutom från dottern och grannen (som vill att jag skriver om sambos och goda grannar) får jag några bra tips: hur lagrar man sina grejer i en lägenhet utan förråd och när är det dags att ställa barnen i bostadskö? Jag återkommer.
Och till dess: Glad vår!​

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.