Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Bostadsfrågan har hanterats som en spelpjäs

De kör över oss som en skock får. Tror ni att vi är dumma bara för att vi bor i Alby? Ett klassisk uttalande av någon under den protestaktion som satte Vänsterpartiets nuvarande partiledare på den politiska kartan. Nooshi Dadgostar var ännu yngre (hon fyllde nyss 36 år) när hon för tio år sedan tog strid mot försäljningen av allmännyttan i Alby där hon och hennes vänner bodde.  

Om Löfven hade tagit reda på lite mer om Nooshi Dadgostar och vad som tände hennes politiska engagemang så hade vi kanske inte behövt hamna i en regeringskris. Dadgostar och Vänsterpartiet lät sig inte köras över som en skock får denna gång heller. I stället blir Löfven det första svenska statsråd någonsin som faller i en misstroendeomröstning.  

I de sista skälvande dagarna inför riksdagens sommaruppehåll faller regeringen Löfven på en fråga som annars inte får så stor politisk uppmärksamhet. Bostadspolitiken har de senaste tio åren nästan försvunnit från politikernas kalender. Att alla har rätt till en bostad till rimlig kostnad är inte längre en del av välfärdssamhället. I stället har det på sistone handlat mest om ägt boende och i fråga om hyresrätten om vinstkrav på de kommunala bostadsbolagen och höjda inkomstkraven på hyresgäster. 

Januariavtalets punkt 44 som handlar om att införa fri hyressättning på nyproduktion är något större. Ett klart systemskifte från att parterna på bostadsmarknaden förhandlar om hyrorna till hyror som sätts ensidigt av fastighetsägarna. Så kallad marknadshyra. Engagerade hyresgäster har – trots pandemins begränsningar – demonstrerat emot förslaget. Föga anade de då att denna förbisedda fråga skulle få regeringen på ett historiskt fall. 

Nu kan Hem & Hyra i en alldeles färsk undersökning visa att en klar majoritet av landets hyresgäster är oroliga eller mycket oroliga för vad marknadshyror kommer att innebära. 59 procent av hyresgäster svarar att de är mycket eller ganska oroliga för vad fri hyressättning på nyproduktion kommer att innebära. Hyresgäster som bor i storstäder är mer oroliga än andra och kvinnor över lag mer oroliga än män.  

Punkt 44 i Januariavtalet hade som avsikt att öka på bostadsbyggandet. Men även där verkar researchen vara slarvigt gjord. Vi har gått ut och frågat landets alla kommunala bostadsbolag om de kommer bygga mer om det införs fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. 72 procent svarar nej. Blir förslaget verklighet kommer det inte innebär att de bygger fler hyresrätter. Bra fem procent säger att de kommer bygga mer i någon större omfattning. 

Mer och mer framstår punkt 44 bara som en politisk symbolfråga. En åtgärd som varken kommer att öka byggandet eller har hyresgästernas stöd. Kanske skulle regeringen ha lyssnat lite mer uppmärksamt denna gång. Bostadsfrågan är för viktig för att hanteras som bara en spelpjäs.   

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Debatten om marknadshyror
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.