Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Därför anmäler vi bolagens vd:ar

​Lön är en känslig fråga, särskilt för dem som tjänar mest. Det blir tydligt när vi försökt få in uppgifter från bostadsbolagens chefer.
Vi har gjort en rundringning till de femtio största kommunala bostadsbolagen i landet för att få veta vad deras vd tjänar. Snittlönen ligger på 86 000 kronor, och då är inte eventuella förmåner medräknade (majoriteten har fallskärm och flera också bil och bostad). Rekordet står Stångåstadens vd Hans Lander för med 123 000 kronor i månaden. Det är för mycket, tycker hyresgästerna Erik Johnsson, Carl Ingemarsson och Helena Ottosson, särskilt som han har både bil och bostad betald.

De flesta av de bolag vi har kontaktat har inga problem med att lämna ut sina vd:ars löner. Ett fåtal, närmare bestämt vd:arna för Järfälla, Sollentuna och Upplands Väsby i Stockholm, försöker gömma sig bakom sekretess.
Fel, tycker vi. Både skattebetalare och hyresgäster har rätt att få veta. De är vd:ar i kommunala bolag och deras löner är ingen hemlighet, visar flera prejudicerande domar. Därför går vi nu till kammarrätten för att få det prövat.

Öppenhet och insyn behövs också i ideella organisationer. Själv tjänar jag som vd, chefredaktör och ansvarig utgivare för Hem & Hyra 58 000 kronor i månaden. Jag har inga andra förmåner som bil, bostad eller fallskärm.
Egentligen borde inte vd:arna ha något att skämmas för. Vi gillar våra värdar. Nio av tio hyresgäster som bor i kommunala bostadsbolag är nöjda med sin värd, visar vår undersökning. Något sämre – men ändå väl godkänt – är betyget för de privata värdarna. Åtta av tio hyresgäster är nöjda med sin privata värd. ”Benny finns alltid där om någonting händer. Det känns tryggt”, säger Emma Edh som tycker att familjen har Sveriges bästa värd.

Att Benny varje jul knackar på med en blomma i handen gör förstås inte saken sämre. Det är de små detaljerna som gör det.
Sara Merlo Gonzales i Honduras har ännu inte ens någon dörr att knacka på. I flera år har hon kämpat för att ge sin familj tak över huvudet. Statskupper, fattigdom och byråkrati försenar bostadskooperativets bygge av sina hem. Att skicka en chokladkartong till henne hjälper inte långt, men du kan sätta in en slant till jul på Kooperation Utan Gränsers konto så får Sara och andra hjälp att få en egen bostad.

För den som vill hitta en riktigt kultig och udda julklapp till en kär vän kanske någon av Hyresgästföreningens skivor från 70-talet är ett tips? Låtarna ”Vi – du och jag” och ”Det kostar mer än det smakar” kan säkert liva upp den dystraste julmiddag.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.