Det är för lätt för värdar att säga nej till bostadsanpassning
Nio trappsteg utanför hissen. Mer än så krävdes inte för att stoppa Peter Lidmans mamma Inger, 98 år, från att kunna lämna sitt hem. Hon har bott i samma lägenhet sedan 70-talet. Nu behövde hon med stigande ålder hjälp med anpassning av bostaden för att ta sig ut. Men värden, en bostadsrättsförening, sade nej till att installera en stolhiss.
I stället hann Inger Lundberg dö, fånge i sin egen lägenhet.
Det är faktiskt svårt att förstå. Inte minst för att anpassningen inte skulle ha kostat föreningen en enda krona.
Kjell-Åke Larsson, 83, valde i stället att flytta från sitt hem. Han fick nej på nej från sin värd när han ville få till enkla anpassningar.
Till slut kände han sig otrygg i sitt eget hem. Trots att han köpte både permobil och induktionshäll för egna pengar fick han nej på de små saker som skulle göra livet i bostaden möjligt. Han valde till slut att flytta från Karlstad till Kil, till en värd som gjort sitt bästa för att göra hans liv tryggt och enkelt igen. I den nya bostaden mår han mycket bättre.
Vi har tittat på effekten av de nya regler för bostadsanpassning som kom för fyra år sedan. Avsikten var att göra det lättare för hyresgäster att söka och få bidrag till hissar, ramper, dörröppnare och annan anpassning av sin bostad. Men effekten blev den motsatta, visar vår undersökning. Färre har fått godkänt och pengarna som betalats ut har minskat.
Särskilt svårt att få till anpassningar är det för den som är hyresgäst hos en bostadsrättsförening eller som bor i nyproduktion. I det senare fallet verkar det vara försäkringarna som ställer till det. Om man borrar i ett nytt badrum – som ofta levereras i mer eller mindre helt färdigt skick – kan det bli problem med garantierna. Estetiska argument, som att ramper och hissar förstör äldre hus med påkostade entréer förekommer också.
Så vad är viktigast? En pampig entré eller att människor som bor i huset kan ta sig ut och in?
Det är för lätt att säga nej. Och är reglerna otydliga så blir det förstås ännu lättare. Ibland blir det rent tokigt. Som att du kan få bidrag för en permobil beviljat – men att en ny tolkning av lagen sedan gör att värden säger nej till att ge dig en plats att förvara och ladda den på.
Både privata värdar och allmännyttan är överens om att den nya lagen gör det svårare för funktionsnedsatta att få anpassningar hemma. Regeringen har bett Boverket att undersöka varför det blivit färre som söker och beviljas bidrag med en lag som hade för avsikt att underlätta. Under tiden får hyresgäster som Inger och Kjell-Åke stanna inne eller lösa problemen på egen hand.
Och hur kunde det bli så fel?