Familjen trängs i flickrummet
Jag har en syster i Hanoi. Eller systrar är vi förstås inte, Huong Thu och jag. Inte biologiskt sett. Men när vi började jobba ihop för tio år sedan slogs vi av hur otroligt lika våra liv var – vi skulle kunna vara tvillingar. Journalister, ensamstående, lika gamla, barn i samma åldrar, familjeförsörjare. Bägge mammor som älskar jobbet men som ständigt har dåligt samvete för att vi inte räcker till för våra barn, vänner och kära.
Men på en punkt skiljer våra liv sig åt markant. När jag skilde mig flyttade jag till eget. Barnen fick visserligen dela rum, men vi kunde ändå rå oss själva. Huong Thu flyttade hem till sina föräldrar. Något annat alternativ fanns inte.
Så är det ju inte i Sverige, tack och lov. Eller hur? Det trodde i alla fall jag tills vi tog reda på hur det ligger till på riktigt: 23 800 svenska ungdomar som själva är föräldrar bor kvar hos mamma. I Sverige 2013. Är inte detta ett tydligt tecken på hur illa det är med bostadsbristen?
Bappi, 23, har två egna barn och bor hos sin svärmor. Hon är världens snällaste, ändå känner Bappi sig inte bekväm. ”Det är inte mitt hem. Inte ens i närheten”, säger han. Det är svårt att få familjelivet att fungera när den unga familjen tvingas bo i det gamla flickrummet.
De nya reglerna för andra-handsuthyrning har inte gjort det lättare för unga att hitta bostad. Visserligen har det blivit något fler lägenheter som hyrs ut (tre procent fler annonser i år jämfört med 2010 på Blocket) men bara för dem med gott om pengar. En etta i Stockholm kan kosta 10 000 kr i månaden.
Åsa Ullsåker, 27, är en av dem som känt av hur mycket svårare det blivit att hitta en lägenhet. Förra året tyckte hon 7 000 kronor i månaden för en etta var mycket, nu skulle hon tycka att det var ett kap.
Hyrorna på andrahandslägenheter har höjts rekordmycket sedan reglerna ändrades vid årsskiftet. I Stockholm är det värst – en tvåa på Östermalm har till exempel höjts med 27 procent – men höjningen är märkbar över hela landet. Vi har hyrorna i Sveriges femton största städer.
Man skulle kunna tro att hyresvärdar är ett fattigt släkte, att hyresfastigheter är en förlustaffär. Men så är inte fallet, visar vår granskning. Vinsten för de femtio största har fördubblats sedan förra undersökningen för två år sedan.