Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Flytta hemifrån – lika avlägset som en lottovinst

Först skulle jag köpa varsin lägenhet till barnen. Sen vet jag inte vad jag skulle göra med resten.” Vi är ett gäng tjejer som sitter runt matbordet. Vi har just läst samma bok, en fransk lättläst historia om en kvinna som vinner 18 miljoner euro (!). Vad skulle vi göra om det var vi som var de lyckligt (?) lottade?

Ingen av oss tycker kommentaren om att köpa lägenhet är särskilt märklig. Flera av oss har barn som är på väg ut och vet att så tuff är verkligheten i Stockholm. Antingen får barnen flytta runt i andrahandsboenden i många år eller också köper man en bostadsrätt till dem (för de flesta av oss förstås en lika avlägsen dröm som en lottovinst).

Det är det här som kallas valfrihet, men egentligen är det bara helt sjukt.

Bostadsbrist är ett ord som – äntligen – är på allas läppar. Användningen av ordet har ökat i media med 65 procent på tre år. Det visar vår genomgång av vilka bostadstoppar (och ord) som syns mest i pressen.

Du möter några av de hundratusentals svenskar som drabbas på olika sätt i vår serie Bostadsbristens ansikte på hemhyra.se/bostadslos2014. För bostadsbrist är inte bara att tvingas sova på kompisens soffa. Det kan också vara att tvingas tacka nej till jobbet man så gärna vill ha eller att bo galet trångt. Som familjen Hassan Adan-Abdille. De bor tolv personer i en trea. Inte konstigt att Asad, 17 år, går till biblioteket för att kunna plugga.

En del har ingenstans att bo, andra flyttar hemifrån innan de är mogna för det. Som polisen Martin Melin. I hans första lägenhet låg det tomma toarullar över hela golvet, disken travades på bänken och han minns inte att han någonsin städade duschen. Men annat blir det när mina egna barn flyttar hemifrån, lovar Martin. Då kommer det att bli inspektion varje vecka!

Till sist: strunta i att läsa resten av min spalt. Slå i stället ihop tidningen och stryk med handen över förstasidan. Visst känns det skönt? Ni har väl märkt att vi fått ett nytt, lite tjockare och silkeslent omslag? Innan ni skriker om slöseri: det finare papperet är inte det minsta dyrare än det förra. Bytet till ett tryckeri närmare oss (Danmark) gav oss marginal att satsa på bättre papper.

Inte behöver man vinna 18 miljoner euro för att kunna unna sig lite lyx :-).

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.