Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Gärna trendigt kök – men vem betalar?

Ni har säkert alla sett dem, tv-programmen om hur man fixar till sina hem. Och i tidningshyllorna står magasinen på rad, fyllda med läckra reportage och flashiga bilder som beskriver hur man bäst renoverar sitt hem. Heminredning är en trend som vuxit sig stark under många år.

I dag har de som bor i bostadsrätt och villor möjlighet att få skatteavdrag för sin renovering genom rotavdrag. Aldrig har det väl bytts så många spisar som under de senaste åren, oftast inte för att de är trasiga utan för att man vill ha det senaste. Men vi som bor i hyresrätt har inte rätt till den skattesubventionen.

Våra spisar i hyresrätten byts inte i takt med trenderna. Nej, ofta repareras de gång på gång. Det är naturligtvis ingen som tror att man blir lyckligare om man byter spis. Men jag tycker vi borde diskutera mer vad vi ska använda våra gemensamma skattepengar till.

Borde inte renoveringsstöd som bekostas av oss skattebetalare gemensamt handla om hur vi långsiktigt ska ta hand om vår miljö? En bättre investering borde vara att fokusera på energieffektiviseringar i vårt boende och hur vi bygger – och bygger om – hållbart för nästa generation.

Jag gillar att fixa hemma, jag målar gärna om möbler och byter överdrag på kuddar. Och visst påverkas vi alla av trender. Men den stora frågan är vem som ska betala för mitt inredningsintresse. Om jag vill installera den senaste trendiga köksinredningen – ska jag betala själv eller ska vi betala det gemensamt över skattsedeln? Om vi alla bör vara med och betala, är det då inte rimligt att samma regler gäller oavsett om vi bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa?

De närmaste åren kommer en stor del av våra miljonprogramsområdena att behöva rustas upp och byggas om. När det renoveras i landets hyreshus i dag får vi hyresgäster kämpa hårt för att få inflytande över processen. Det blir alltid hårda förhandlingar för att hyran ska hamna på en nivå så att människor har möjlighet att bo kvar.

I många områden behöver stammar bytas och då åtgärdas ofta även kök och badrum. Och upprustningar är naturligtvis självklart, alla måste ha rätt till ett bra boende.

Men vad är nödvändigt att göra? Behöver alla kök bytas ut? Kan badrummen bli fräscha och säkra utan att allt kastas ut? Det är dags att vi på allvar tar diskussionen om vad samhället ska bekosta framöver.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.