Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Jag blev slagen av pensionär med käpp!

​Jag var arton år och hade fått sommarjobb på Internationalen i Stockholm. Inte mycket till lön, men en stor, vacker fyra på Söder ingick i dealen. Cykeln hade jag med mig, visste liksom inte hur jag skulle ta mig fram i den stora staden annars.

En solig eftermiddag cyklar jag hemåt efter en dags hårt slit. Tänker handla mat på vägen hem och cyklar över korsningen Ringvägen/Hornsgatan. Plötsligt händer det, en hård smäll över ryggen. Jag vacklar av cykeln. Vad var det? Nej, det är ingen ungdomsligist som man kanske kunde tro. I en buske står i stället en arg gammal man och svär över cyklister som inte har folkvett. Käppen hänger fortfarande i luften.

Ja, vad är egentligen trygghet? Helt klart skiljer det sig från person till person vad vi uppfattar som tryggt. Jag flyttade från lummiga förorten till innerstan med tre tonårsbarn och kände mig tryggare. Inte minst för att det är andra människor ute i stan även på kvällar och nätter. Vi känner oss otrygga ute när det är folktomt, visar vår undersökning.Vi blir räddare när det är skräpigt och ifall vi inte vet vilka vi har som grannar.

Alla har vi rätt att känna oss trygga där vi bor. Vi kan inte skydda oss mot allt, men något kan vi göra. Ut och nattvandra, kräva bättre belysning av värden och kommunen och se till att tvättstugan flyttas från källaren till markplanet!

Augusti är flyttider. Äldste sonen är hemma igen efter flera år ute i världen och jagar egen bostad. Jag följer på avstånd och undrar ibland om det hela är ett skämt. Trots fyra år i bostadskö (maxtid för hans ålder) är en egen lägenhet många år bort. Och nej, det handlar inte om att han är kräsen.
Han är förstås inte ensam, alla hans kompisar har liknande historier att berätta. Hallå politiker, hur tänker ni? Var ska alla unga ta vägen?

Jag minns att förre bostadsministern Mats Odell fick just den frågan på en pressträff. Han svarade: ”Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.” Jag blev lika stum som när pensionären rappade till mig med sin käpp.

Är du en av dem som är på jakt efter bostad? Läs våra bästa tips på www.hemhyra.se. Och när du väl fått en egen vrå, låt dig inspireras av studenterna Linnea, Åsa och Matilda.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.