Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Jag häpnar över maffiametoder

Marie Linder

Hemmet är en grundsten i tillvaron. Det är där vi återhämtar oss, äter, uppfostrar barn, grälar, vårdar relationer, städar, älskar och gör upp semester- och framtidsplaner. Hemmet ska vara en trygg plats. Så är det tyvärr inte för en del hyresgäster. I detta nummer av Hem & Hyra kan du läsa om kränkningar och händelser som inte någon hyresgäst borde bli utsatt för. Mögel, ohyra, fastighetsägare som använder maffiametoder för att få folk vräkta. Eller värdar som försöker lura eller tvinga de som bor att gå med på gigantiska hyreshöjningar. Jag häpnar och förstår inte hur detta är möjligt i dag, det här tror man är något som var förpassat till historiens skräphög. När du läser artiklarna, tänk på att det här handlar om någons hem. En plats som ska vara trygg och säker.

Hyresgästföreningen är en organisation som är till för oss som bor i hyresrätt. Om du bor hos en värd som har brister i underhållet kan du bestämma dig för att ta hjälp av den lokala hyresgästföreningen i ditt område. Finns inte en sådan kan du och dina grannar själva bestämma er för att bilda en. För ingen fastighetsägare i världen kan hindra dig från att engagera dig för ett bättre boende. Det finns en kraft i människors vilja att engagera sig och ta ansvar både enskilt och tillsammans med andra. Men du ska också veta att som medlem finns stödet bara ett samtal bort. Ibland kanske det inte handlar om att du behöver hjälp med ett problem utan du kanske har en fråga om vad som gäller kring regler och annat.

Det är närmare niotusen människor som valt att engagera sig i Hyresgästföreningen. Vårt engagemang handlar inte enbart om villkor och rättigheter för dagens hyresgäster, resultatet påverkar också morgondagens hyresgästers möjligheter att skapa sig ett eget hem. En trygg plats där man har rätt att bo kvar, där hyran är rimlig så att man har råd att bo kvar och där alla har inflytande över både sin lägenhet och kan påverka utvecklingen i sitt bostadsområde så att man vill bo kvar.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.