Jag lärde mig en läxa av en girig bonde
Ja, så ska vi bara göra upp ekonomin då. Det är rätt många år ni bott här så det blir en rejäl slant.” Bonden som vi hyrt sommarhus i Småland av i fem år skrapar med marken i foten. Han vägrar se mig i ögonen. Jag vet redan att han kommer att bråka om pengar, hans fru skickade ett brev för en vecka sedan med en horribel summa.
Jag tror ändå att jag har rätten på min sida eftersom vi har ett skriftligt kontrakt där det står att hyran kan kvittas mot arbete. Varje vår har vi gjort upp om vad som ska göras, varje sommar har vi renoverat och varje höst fått ett okej från bonden.
Det visar sig bara vara en liten hake: vi har gjort upp muntligt. Och nu har bonden dollartecken i ögonen. Ord står mot ord.
Det slutar med att jag står på gårdsplanen – höggravid och med en liten son runt benen – och skriker inte särskilt trevliga saker till bonden och hans fru. Men vad hjälper det? Vi får ändå låna pengar för att komma ur knipan. Länge efteråt hoppas jag att det vackra gamla huset ska brinna ned – för rättvisans skull – men det gör det förstås inte. Jag har däremot fått lära mig lite hyresjuridik ”the hard way”.
Om jag först läst i detta nummer av Hem & Hyra hade det inte behövt sluta så illa. Tänker du hyra hus i sommar, lusläs uppslaget och kolla att allt blir rätt från början. Och glöm inte att få skriftligt på allt som är överenskommet.
Om några veckor fyller min pappa åttio år. Mamma är rätt mycket yngre, och än småspringer (nåja) de uppför trapporna till sin lägenhet. Så kanske det inte alltid kan få vara. Var ska de då bo? Kanske kommer jag snart att stå med både tre barn och föräldrar som behöver någonstans att bo? När jag tittar på vad som byggs känns det inte särskilt hoppfullt.
Hur svårt kan det egentligen vara? Det finns massor av ungdomar som inte kan flytta hemifrån. De behöver billiga, enkla hyresrätter. Vår granskning visar också att ett snabbt växande antal gamla behöver anpassade lägenheter med rimlig hyra. Men i stort sett inget av det som byggs eller planeras är till för dem. I stället får vi bara mer av det vi redan har för mycket av – exklusiva bostadsrätter för oss i åldern mittemellan som redan har någonstans att bo.