Jag ska börja prata–på riktigt
Jag har slutat ge nyårslöften. Fråga mig inte varför, jag har bara tröttnat på alla tjusiga formuleringar som inte ger något annat än dåligt samvete. I år nöjde jag mig med att tänka tillbaka på året som gått och insåg att det hänt stora saker i mitt liv. Allt jag behöver nu är lite lugn och ro …
Men så läser jag en intervju med författaren Louise Boije af Gennäs om hennes krokiga livsresa. Jag fastnar för hennes banala men svåra uppmaning: Prata med varandra om viktiga saker! Jag ger mig själv ett löfte om att bli bättre på att prata om viktiga saker. På riktigt.
Kommer ni ihåg det vidriga begreppet kvalitetstid? Det lanserades för mer än tio år sedan av stressade föräldrar – i första hand pappor – som bara hann ge sina barn en kvart om dagen.
Jag menar precis tvärtom. Det behövs mycket tid tillsammans för att det ska bli tillfälle att prata om det som är viktigt. Alltså behöver jag också ha mer tid för barn, kärlek och vänner.
Ibland är det inte så enkelt som man tror. Till exempel får jag ofta höra att vi i Sverige är så ensamma – se bara hur många som bor själva! Men Oscar, Ruth och Pelle är alla tre mycket nöjda med att inte dela bostad med någon. Forskning visar också att singlar inte alls känner sig mer ensamma än de som delar bostad. Tvärtom lägger de mer tid på att träffa vänner, träna och gå ut och äta.
Känslan av ensamhet har inget att göra med hur man bor. Den verkar i stället komma inifrån, konstaterar sociologen Lars Tornstam.
Hem & Hyras nya serietecknare pratar också om viktiga, riktiga saker. Hennes Facebook-grupp Family living – the true story startade som en protest mot alla krav på vårt boende och familjeliv. Uppdrag: att visa hur det ser ut – egentligen. Hon började i sitt eget hem, tog bilder på de mest stökiga delarna och la till bildtexter à la inredningstidningar: vårt nya kök med öppen hyllösning (fast bilden visar röriga skåp som saknar luckor).
Med Sveriges sämsta värdar – som vi listar i det här numret av tidningen – kan man behöva prata allvar, på riktigt. Mögel, oskäliga hyror och fel som aldrig blir åtgärdade kräver klarspråk. Och att prata om det kan ha effekt: Bostads AB Gröningen i Malmö var med på listan över Sveriges sämsta värdar för två år sedan. För Maryam och hennes grannar var det bra – i dag har husen bytt både förvaltare och ägare och saker och ting har blivit lite bättre.