Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Kräv att byggarna håller kostnader nere

Det är många i dag som saknar en bostad. 353 000 unga vuxna längtar till exempel efter att få flytta hemifrån. Det finns också 35-åringar som tvingas flytta hem till sina föräldrar igen efter en separation för att de inte har råd att skaffa sig något eget. Vi har fått en ny typ av generationsboende där vuxna barn flyttar tillbaka till sina föräldrahem och tar med sig sina egna barn. Men bostadsbristens ansikte syns i alla grupper. Inte minst bland nyanlända som väntar på att få en chans att börja sina nya liv.

Hyresgästföreningen jobbar på olika sätt för att fler människor ska få tak över huvudet. Vi ordnar boskolor, deltar i Invitationsdepartementets middagsbjudningar, har språkkafé och en massa andra aktiviteter ute i våra bostadsområden för att få fler att känna sig välkomna. Men politiken sitter på den viktigaste nyckeln: bostadsbyggandet.

I dag är byggandet inriktat på den lilla procent som har de högsta inkomsterna. Samtidigt vet vi att behovet är ett helt annat. Jag träffade nyligen Stockholms stadsmission. I deras årliga hemlöshetsrapport har andelen personer som söker stöd för att klara sin hyra ökat. Tidigare år sökte människor främst pengar för mat men i dag är det fler som behöver mer permanent stöd för att klara sin hyra. Stockholms stadsmission uppmanar i sin rapport kommunerna att använda de kommunala bostadsbolagen mer aktivt för att få en mer social bostadspolitik. Det tycker jag är en utmärkt uppmaning. Kommunerna har ett bra verktyg i de kommunala bostadsbolagen. Det är där både den politiska viljan och modet måste finnas.

Vi behöver kommunpolitiker som vågar ta ansvar och ställa tydliga krav på en ökad nybyggnation. Och som vågar ställa krav på byggherrar att hålla kostnaderna nere och hushålla med resurser så att det byggs hus som fler har råd att bo i. Det finns en del som tycker att det behövs särskilda bostäder där bara de som har det tufft ekonomiskt ska bo. De finns också de som tycker det är bättre att bara höja bostadsbidragen och att samhället betalar hyror för dem som inte har råd än att politikerna ser till så det byggs många fler hyresrätter med rimliga hyror.

Då tycker jag att man är helt fel ute. Jag tror på en bostadsmarknad där alla får plats och där man som hyresgäst har ett bra inflytande. Allt annat vore ett misslyckande för oss alla.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.