Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Målet: Alla ska ha en bostad

Marie Linder

I mitt bostadsområde i Tyresö har vi startat en gruppsida på Facebook. Via den kan vi som bor i området ställa frågor eller skriva om saker som ska hända – eller har hänt – i området. Ibland är det klagomål om att någon hyresgäst slängt skräp i naturen, vid andra tidpunkter vill någon bara visa hur mycket svamp som plockats i skogen bakom husen. Oavsett är det en fantastisk kanal för att kunna påverka både stort och smått.
För ett tag sedan kom ett inlägg om att göra ett experiment i samband med årets höststädning av området. Idén var att gräva ned en planka som man fäst en rad olika saker på. Sakerna ska vara av olika material som plast, trä och papper. Till våren ska sedan plankan grävas upp och vi ska då kunna se vad som har hänt. Syftet med experimentet är att lära våra barn i området om naturens kretslopp och vad som händer med saker som inte förmultnar.

Det är en toppenidé tycker jag och det visar också att initiativ som tas på nätet kan leda till att vi gör något konkret tillsammans där vi bor. Vi både kan och vill påverka. Vi som bor i Sverige är, efter USA, det mest engagerade folket i världen. Hur vet vi då det? Jo, sådant forskas det på.
Under många år har Ersta Sköndals högskola mätt svenskarnas engagemang. Och vi är lika engagerade i dag som förr. Däremot ser engagemanget annorlunda ut än tidigare. Då påverkade vi i föreningar, genom medlemskap och fysiska möten. När vi protesterade var det genom flygbladsutdelning och demonstrationer.

I dag går allt mycket fortare. Nu kan engagemang starta i ett bostadsområde, ta sig vidare ut på nätet och spridas och ge avtryck över hela landet, ja hela jordklotet inom bara några dagar.
Ett exempel på ett engagemang som verkligen givit avtryck är Hyresgästföreningens hårda kamp för att inte kommunala bostadsbolaget i Sala skulle säljas. Där gick människor samman för att protestera och förändra det beslut som politikerna tagit. Och det gav resultat! Det visar vilken kraft det finns när människor samlas med ett gemensamt mål. Det går att påverka.

En fråga som borde engagera fler är rätten till en bostad. I dag är det många som inte har det. Det är en fråga som berör även oss som har någonstans att bo. Hemmet är en plats där vi lever våra liv, älskar, grälar och ser våra barn växa upp. Det är en mänsklig rättighet som är inskriven i vår grundlag. Så är det inte i dag varken i Sverige eller i andra delar av världen.
Det vill jag ändra på. Det är därför jag är förtroendevald i Hyresgästföreningen. Ju fler vi blir, desto mer kan vi påverka. Så bli det du med!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.