Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Mitt hem är inte vilken pryl som helst

Jag får snabbt upp nyckeln ur fickan. Det är mörkt i trapphuset och lite svårt att hitta nyckelhålet med darrig hand. Så glider nyckeln in, passar perfekt. Med en lätt vridning åt höger öppnas dörren. Känslan av lättnad är obeskrivlig.

Gång på gång drömde jag samma (lycko) dröm under en tung och otrygg tid i mitt liv. En nyckel till en alldeles egen dörr var bilden av trygghet och frihet, inget var mer efterlängtat. Jag tänker på det när jag läser om renoveringen av miljonprogrammen. I vissa områden innebär de hyreshöjningar som följer på renoveringen att var femte inte kan flytta tillbaka när allt är klart.

För Rweda och Aram och deras två små barn höjdes hyran med 1 600 kronor när Öbo renoverat klart. De hade inte råd att flytta hem igen. Rweda saknar sin lägenhet och sina grannar. Barnen undrar vart alla lekkamrater tagit vägen. Ett hem är inte vilken handelsvara som helst, som Pär Svanberg på Hyresgästföreningen konstaterar.

Ditt hem ska spegla din personlighet. Har vi inte hört det till leda på sistone? I glassiga inredningsmagasin blandas gammalt med nytt, det ska finnas avtryck av ett spännande liv. För att komma dit verkar det alltid krävas att väggar ska slås ut, tak höjas eller alla golv stenläggas. Sedan ska hemmet fyllas av resefynd från jordens alla hörn.

Men Susanne Andersson gillar inte alls att resa. Hon har inte ens sett en leopard på zoo. Ändå är hennes hem en levande djungel. Om du tvivlar på att en hyresrätt kan bli personlig ska du ta en titt i tidningen. Susanne tipsar om hur du hittar din stil och dessutom inreder ditt hem utan att det kostar skjortan.

Men att göra om sitt hem så totalt kräver förstås att man slänger eller ger bort mycket gammalt. För en del av oss är det svårt att slänga gamla minnen. Patrik är en av dem (och jag en annan).

När Patrik och hans fru Gunilla flyttade för några år sedan hyrde de ett förråd för att klara logistiken. De blev kvar, i förrådet alltså. Där sparar Patrik bland annat gamla skoluppsatser, barnböcker och serietidningar. ”Det kan vara roligt att läsa det man skrev som åttaåring någon gång”, säger han.

Att hyra ett externt förråd har blivit en ny folkrörelse, kanske ska jag ansluta mig?

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.