Årets hyreshöjningar – ingen rolig läsning
Vad gör Hyresgästföreningen där jag bor? Den frågan vill ni, Hem & Hyras läsare, ha svar på. Det var tydligt i vår förra läsarundersökning. Vi försöker besvara den frågan så ofta vi kan i tidningen, inte minst på de lokala sidorna. En av de viktigaste sakerna som Hyresgästföreningen gör är förstås att förhandla din hyra! På varje ort i landet.
I det här numret av Hem & Hyra har vi sammanställt alla de förhandlingar som är klara vid denna tidnings pressläggning. Och det är många, 775 000 lägenheter är klara. Årets förhandlingar har gått ovanligt snabbt. Resultatet är mindre uppmuntrande – ovanligt stora hyreshöjningar. Snittet hamnar på 1,89 procent för allmännyttan och 2,03 procent för de privata värdarna.
Allt är möjligen påverkat av det mullrande hotet av marknadshyror och den mycket långdragna regeringsbildningen. På ett sätt kan man säga att januariavtalet kanske redan fått effekt. Parter är angelägna att visa att förhandlingsmodellen fungerar.
Årets hyreskoll är inte någon rolig läsning. Höjningen är den högsta på sex år. Det finns förstås skäl till det: vatten och värme blir allt dyrare, räntorna är högre och behovet av upprustning skriande på många håll, säger fastighetsägarna. Och Hyresgästföreningen i Stockholm medger att det politiska kaoset spelat roll. Vi ville inte stranda i år igen, säger Yngve Sundblad, ordförande i förhandlingsdelegationen för Svenska Bostäder i Stockholm.
Hårda tag verkar det vara Stockholm och Göteborg. 177 000 lägenheter hos de kommunala bostadsbolagen i Stockholm får en höjning på 2,35 procent i snitt. Och i Göteborg får 72 000 berörda en höjning på 2,4, långt över snittet.
Ändå är inte storstäderna värst. Sandra i Orsa är en av dem som drabbats hårdast. Hennes hyra går upp med tre procent, högsta höjningen i landet. ”Orsabostäder har höjt rejält i flera år trots att standarden är låg. Jag har fått tapetsera själv”, säger hon. Värden medger att det finns behov av renovering. För att klara det och dyrare vatten och värme måste hyran höjas.
Gun i Tingsryd är desto mer nöjd. Hon får ingen hyreshöjning alls. Bara några mil längre bort begär det kommunala bostadsbolaget i Växjö, Växjöbostäder, hela sju procents höjning av hyran. Förhandlingen är i skrivande stund inte avslutad så vad resultatet blir återstår att se. Håll koll på hemhyra.se! och trivsel för sina hyresgäster. De är trots allt i klar majoritet, tack och lov.