Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Svarthandeln med kontrakt – ska det aldrig få ett slut?

Det började för fem år sedan. Kasse var svårt sjuk i cancer. Läkarna gav honom tre månader till att leva. Han ville dö i Arlöv utanför Malmö där han gift sig och fått barn. Han var desperat efter ett hyreskontrakt – och hittade en värd som var beredd att hjälpa honom. Mot betalning. 6 000 kronor bytte ägare.

Nu har det gått fem år och Kasse lever fortfarande. Men han är arg. Han vill berätta om det som hände då – och som fortsatte hända flera år efteråt: att hyresvärden tog betalt för kontrakt i sin fastighet. Vi har träffat fem olika hyresgäster som berättar i stort sett samma historia. De har av olika skäl haft svårt att få ett kontrakt på vanligt vis och har betalat upp till 70 000 kronor för sina hyreskontrakt.

När våra reportrar Kristina Wahlgren och Anders Paulsson börjar nysta i historien visar sig ett mönster. Det hela är en härva av olovlig andrahandsuthyrning, misskötsel och svarta affärer. Vi har valt att inte namnge värden i granskningen av det enkla skälet att han inte är den enda som skor sig på andras olycka. Det är ett systemfel av stora mått.

Mörkertalet är förstås mycket stort. Blott tre domar på tio år talar sitt tydliga språk. Inte blir det bättre av att lagstiftningen ändrades förra hösten – nu kan även den som köper ett kontrakt straffas. Det kommer förstås innebära att ännu färre svarta affärer kommer till polisens kännedom och kan utredas.
Var det verkligen så det var tänkt att den nya lagstiftningen skulle funka?

En enkät till de tolv största bostadsbolagen i Malmö visar att varannan känner till svarthandel med hyreskontrakt. Det handlar både om första- och andrahandskontrakt. Företrädarna för bostadsbolagen har blivit erbjudna pengar vid visningar av lägenheter. Fastighetsägare har hittat nätannonser där deras lägenhet bjuds ut till försäljning. Hyresgäster som har lämnat landet för gott låter någon annan betala in hyran.
Både bostadsbolagen och Hyresgästföreningen i södra Sverige verkar sakna rutiner för att hantera ­kriminella hyresaffärer. Detta trots att både polis och åklagare påpekar att vem som helst som hör talas om svarthandel kan göra en polisanmälan.

I bostadsbristens Sverige ser vi allt fler svarta sidor av en desperat marknad. Det har blivit något av ett laglöst land. En bostad är ändå inte vilken vara som helst. Tak över huvudet är själva förutsättningen för ett fungerande vardagsliv. Faktiskt en mänsklig rättighet.

I den svarthandel vi anar ­konturerna av är det fattiga, skuldsatta och de som kommer nya till Sverige som kommer i kläm. Kasse och hans grannar lämnas åt vargarna. Det är ovärdigt ett rikt land som Sverige.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.