Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Värstingvärdarna frodas i våra tre största städer

De värsta värdarna har flyttat till stan.

Har du bilden av att det är små värdar på mindre orter som är våra värsta värdar? Att man hittar dem bland fallfärdiga kåkar på landsbygden? I så fall får du (liksom jag) tänka om. Vår granskning av landets värsta värdar visar att fyra av de fem värsta finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.
De värsta värdarna har flyttat till stan. Och det är fler än förut som drabbas av deras misskötsel.

I topp ligger inte oväntat fastighetsmiljardären Wonna I de Jong. Vi har under vintern hårdgranskat hennes sätt att frångå regelverk och säkerhet genom att hyra ut källarrum, gamla tvättstugor och skyddsrum till skyhög hyra.
Nummer två och tre på listan är också välkända för er läsare. Advokaten Lars Danckler har satt i system att stämma sina hyresgäster i tingsrätten för småsaker. Sedan låter han hyresgästerna betala inte bara skadeståndet utan även kostnaden för att han försvarar sig själv i rätten.
Rent Xpress är en ny lycksökare på bostadsmarknaden, en så kallad mellanhand. Affärsidén är att hyra stora bestånd i så kallad blockuthyrning och sedan låta hyresgästerna betala minst dubbla hyror och bo på osäkra villkor. Ingen av de trettio hyresgäster vi pratat med har fått tillbaka sin deposition och de blev alla utkastade med någon veckas varsel. Nästan var tredje hyresgäst har mindre än 14 000 kronor per månad att leva på. Med hyror som gått upp runt 20 procent under senare år blir situationen mycket svår för många med begränsade inkomster.

Khaled är ensamstående med en dotter på sex år. Han jobbar som elevassistent och bor i en trea i Bergsjön i Göteborg. Khaled och hans dotter Malak gillar att laga mat ihop. Men maten har blivit så dyr. Och i år har Khaled fått skippa vinterkängorna. Han går i gympaskorna året runt för att få pengarna att räcka.
Dessutom har hyran gått upp sedan hans hus renoverades. Det är tajt att få ihop allt. ”Hur ska folk kunna överleva?” undrar Khaled.
Khaled är inte ensam. Var tredje hyresgäst ligger i farozonen för fattigdom enligt EU:s definition. Hyrorna har gått upp rejält under de senaste sex åren. I åtta stadsdelsområden har hyran rusat med över 20 procent, visar vår granskning. Det är dessutom områden där det bor många med låga inkomster.
Bara i Khaleds kvarter har hyran stigit med 23 procent.
Khaled är orolig för hur det ska gå ihop. ”Jag tror att de måste tänka en gång till, faktiskt”, säger han.

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Tänk om, tänk rätt.

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.