Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Visst finns det fattiga som behöver boende

Susanna Skarrie

Elin och Tim är unga föräldrar till lilla Julia, två år. Livet med den lilla familjen vore en lycka om det inte var för en sak: de kan inte bo ihop. Tillsammans är deras inkomster för låga för att de ska kunna få en egen bostad. Elin och Julia bor hos morföräldrarna och Tim två mil därifrån i en källare.
I en annan del av Göteborg har Olof och Caroline Wijks stiftelse 80 lägenheter. De är avsedda för mindre bemedlade familjer, sådana som Elin och Tim. Men ettorna i beståndet riskerar att stå tomma, eftersom stiftelsens ordförande Ingvar Svensson inte tycker att en familj kan bo i en etta. Elin och Tim skulle gärna bo i en etta, bara för att få bo tillsammans.
Hur har det blivit så här snett? Läs mera här

Första gången vi granskade landets bostadsstiftelser var för åtta år sedan. Vi såg redan då att mer än hälften, 60 procent, av hyresgästerna i dessa hus avsedda för mindre bemedlade var allt annat än fattiga. Det blev ett rätt stort rabalder efter vår granskning. Strax visade länsstyrelsen i Stockholm att var tredje stiftelse (av de 41 som de valt att granska) inte förmedlade sina lägenheter till rätt personer, vilket stiftelserna i frågan fick veta.
Så nu trodde vi att de hade skärpt sig och låtit de som har begränsade möjligheter på bostadsmarknaden flytta in. Men icke. Situationen visade sig vara ännu värre än för åtta år sedan! En del stiftelser säger till och med att de inte hittar andra hyresgäster att hyra ut till. Detta trots att det finns 2,2 miljoner vuxna i Sverige som tjänar mindre än 180 000 kr på ett år.

När vi försöker få svar på våra frågor möter vi företrädare som inte vill svara eller gör sig oanträffbara. Eller hemmasnickrade regler som inte stämmer med vad stiftarna egentligen ville när de avsatte pengarna. Det verkar fortfarande vara vilda västern.
Det blir så tydligt att vi lever i ett land med helt skilda världar. Det är inte okej.

Girigheten visar också sitt fula tryne mitt i centrala Göteborg. Hyresgästerna i en ståtlig fastighet från slutet av 1800-talet har i alla tider kunnat gå över till grannfastigheten och tvätta. Men en dag var ingången igenmurad och tvättstugan riven! Bostadsrättsföreningen i fastigheten bredvid byggde istället nio exklusiva etagelägenheter på platsen, till salu för många miljoner vardera. Detta trots att hyresgästerna i grannhuset har servitut på tvättstugan, en uppgörelse som ska gälla för evigt. Ordförande för bostadsrättsföreningen vägrar till med att svara oss. Tala om att pengarna styr!

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.