Annons

130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Bräcke Hyresgästen bodde i lägenheten i ett år med sina 17 katter. När de flyttade ut var väggarna sönderklösta och golven nerkissade. Nu krävs matte på pengar.
Tre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.
Foto: PRIVAT
Illaluktande fuktskador från katturin, rivna väggar och frätta plastgolv.

Hyresgästen, en kvinna i 65-årsåldern, sa själv upp kontraktet efter att ha hyrt bostaden i ungefär ett år. Men behöll lägenhetsnycklarna.

Nio månader och en rättsprocess senare fick fastighetsägaren tillbaka nycklarna till bostaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men lägenheten kunde han inte hyra ut.

”Lägenheten såg bedrövlig ut med katthår och klösmärken överallt, och den doftade starkt av katturin”, berättar fastighetsägaren, tillika hyresvärden, i Östersunds tingsrätt.

Se bilder från lägenheten längst ner i artikeln.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hyresvärden städade ur hela lägenheten och placerade ett ozonaggregat i den för att få bort stanken. Det hjälpte inte ett dugg.

En fackman från OCAB konstaterade att det inte fanns något annat att göra än att riva alla väggar och golv för att åtgärda skadorna som katterna åstadkommit.

Annons

Foder, dörrar och lister behövde också bytas ut. Även elementen monterades ner för rengöring och ommålning.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

För att hålla nere kostnaderna utförde fastighetsägaren allt renoveringsarbete själv tillsammans med en kompis. Det tog fyra månader och kostade över hundra tusen kronor.

Men hyresgästen vägrade betala.

Luktade inte själv illa

Värden vände sig då till tingsrätten med en stämningsansökan för att kräva ersättning.

I rätten medger kvinnan att katterna rivit en del på väggarna, men inte att de skulle kissat utanför de kattlådor som fanns utplacerade i varje rum.

Hon anser att värden överdrivit omfattningen av lukt och skador eftersom hon städat och torkat upp noggrant efter katterna. Lådorna tvättades regelbundet med Klorin.

Kvinnan menar att en så stark lukt borde satt sig i hennes egna kläder, och att hon aldrig fått klagomål om att hon skulle lukta katturin. Det hade aldrig accepterats på hennes arbetsplats.

Annons

I tingsrätten påpekade kvinnan också att det innan henne bott en hund i lägenheten som kan ha bidragit med en del skador. Men den möjligheten var svår att bevisa.

Hyresvärdens uppgifter däremot styrktes med fem vittnesförhör från bland annat grannar som känt kisslukten ända ut i trapphuset.

Enligt Östersunds tingsrätts dom ska kvinnan betala 130 000 kronor i ersättning till hyresvärden.

Men två månader efter sista betalningsdag har värden ännu inte fått några pengar. Värden säger till Hem & Hyra att ärendet drivs av Kronofogden och att han ”hoppas på att få betalt lite vart eftersom”.

En repig fönsterbräda med kvarlämnade fjärrkontroller.
En av lägenhetens sönderklösta fönsterbrädor.
Renoveringsarbete pågår.
Väggarnas yttre skikt revs.
Fuktskador av urin under trägolvet.
Kiss längs trösklar och väggar.
Klösmärken.
Plastmatta i duschen som förstörts av frätande vätskor.

 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.