Annons

Villaägares swimmingpool stoppar 110 hyresrätter

Nynäshamn En villaägare gillar inte att hyresgäster kollar när han solbadar vid poolen och överklagade bygget av 110 hyresrätter – och vann. Mark- och Miljödomstolen slår fast att bygget skulle innebära ”betydande olägenhet för de boende”.
Foto: Pixabay
En poolägare gillade inte att få insyn i trädgården och överklagade byggandet av 110 hyresrätter. Bilden har inget med artikeln att göra.

Vem ska man ta mest hänsyn till när det byggs nytt, den enskilda privatpersonens intresse eller det allmännas?

Frågan har ställts på sin spets i Nynäshamn där kommunala Nynäshamsbostäder vill bygga fyra hus på 4-8 våningar med 110 hyresrätter vid Nynäsgårds station.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Bakgrunden är att flera villaägare och bostadsrättsinnehavare överklagade kommunens detaljplan eftersom de menade att det skulle leda till mer skugga och mer insyn i deras trädgårdar.

En av villaägarna gillar inte heller att hyresgästerna kan kolla rakt ner i familjens pool.

”Åttavåningshuset kommer att ligga cirka 26 meter från poolen, vilket innebär att man i princip kommer att kunna titta ned i poolen med 45 graders vinkel”.

Annons
Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Och Mark- och miljödomstolen ger nu villaägarna rätt och upphäver detaljplanen.

Men det är inte det faktum att solen skuggas av husen som leder till domstolens beslut. ”Försämringarna får anses acceptabla och innebär inte en betydande olägenhet”, enligt Plan och bygglagen, skriver domstolen i beslutet.

Det som får domstolen att stoppa bygget är att hyresgästerna kan kolla rakt ner i villaägarnas trädgårdar från sina fönster, balkonger och en stor takterass. Men i domen spelar swimmingpoolen en huvudroll.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

”I stort sett hela utemiljön inklusive altan och pool med tillhörande trädäck skulle därmed utsättas för insyn från åttavåningshuset”, skriver domstolen i domen.

Mark och Miljödomstolens dom fick kommunen att ta beslutet att göra om detaljplanen. Daniel Adborn, (L) och ordförande i kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnd, säger att åttavåningshuset kommer att kapas och bli sex våningar. Istället för 110 lägenheter blir det cirka 100 stycken.
– Vi hoppas att den inte blir överklagad när vi tar bort två våningar. Förhoppningsvis kan vi börja bygga lägenheterna nästa vår, säger han.

Annons

Men han sticker inte under stol med att han skulle vilja överklaga domen, som han tycker är fel. Han tycker att domstolen tar för stor hänsyn till den enskilda istället för det allmännas bästa, att bygga bort bostadsbristen.
– Jag tycker att deras tolkning av insyn är för hård, hårdrar man det så säger ju domen att man inte kan bygga alls och förtäta om det leder till insyn hos någon granne, säger han.

Men skulle du själv vilja att flera grannar kollade rakt in i din trädgård när du låg vid poolen?
– Jag har full förståelse för villaägarna och hade säkert själv varit småsur ett tag. Sedan hade jag accepterat det och blivit glad över att det byggdes i det här övergivna området, det kommer att kännas tryggare med nya bostäder, säger han.

Vad händer om grannarna överklagar den omarbetade detaljplanen?
– Då kommer vi att driva ärendet, till Mark- miljööverdomstolen om det behövs, för att klargöra de juridiska tolkningarna kring insyn i tätbebyggt område, säger han.

Läs också Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.