600 ungdomsbostäder kan bli verklighet på Lidingö

Lidingö Rikshem för nu en dialog med Lidingö kommun om att bygga 600 nya ungdomsbostäder. Projektet innebär en förtätning av bostadsområdet i Käppala på Lidingö.

Rikshem vill förtäta och bygga på bostadsområdet Käppala på Lidingö. Här finns idag 460 befintliga hyresrätter byggda i slutet på 1950-talet. På så sätt vill man skapa inbjudande och trygga kvartersgårdar där både kommunal och privat service har möjlighet att växa.

Krister Karlsson, planchef på affärsutveckling Rikshem berättar att man har gjort en utredning vad gäller buller, parkering och geoteknik och lämnat in till kommunen.

Läs ocksåMer otryggt när hyresgäster bor på kort tid – grannar hinner inte lära känna varandraEn kvinna i vitt linne och röd kjol står vid ett staket utanför ett radhus i rött tegel. Hennes i grunden mörka hår är färgat rött.

– Då kom det upp synpunkter på att Käppalavägen redan idag vara för hårt belastad, så då tänkte vi om och gjorde ett projekt med ungdomsbostäder istället. Många ungdomar har inte bil och Lidingöbanan stannar precis bredvid bostadsområdet. Samtidigt vill vi bidra till att lösa den akuta bostadsbristen för ungdomar i Stockholm, säger Krister Karlsson. 

Han hoppas även att man kan öka antalet turer med Lidingöbanan om projektet blir av.

– Kan man öka antalet passagerare borde det finnas en rimlighet i att öka turtätheten också, säger Krister Karlsson.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

Projektet innebär en förtätning av Rikshems befintliga bostadsområde i Käppala. Har ni förankrat det här med de boende?

–  Vi vill veta att vi är överens med kommunen först. Men sedan är tanken att föra en dialog med de bland annat de boende och Hyresgästföreningen för att veta vad vi kan göra bättre. Så har vi jobbat i tidigare projekt och det är ett viktigt arbete.

Kan du säga något om lägenheternas storlek, pris och när de kan vara klara?

Läs ocksåYxman värmde mat i tvättstugan – nu riskerar förstahandshyresgästen vräkning

– Så långt har vi inte kommit än, men en detaljplan ska man kunna genomföra inom 2 år. Givetvis har vi tänkt bygga mindre, yteffektiva lägenheter.

Läs också 13-åriga Saga klipptes in i porrbild som skickades till alla i huset - granne misstänks Rikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.