Annons

75-åring bjöd på allsång i Ryd

Linköping När Stångåstaden fyller år får hyresgästerna vara med på kalas. På onsdagskvällen var det allsångsfest med stjärnglans i Ryd.

Under tre kvällar i maj uppmärksammar det kommunägda bostadsbolaget, som är Östergötlands största hyresvärd, att man fyller 75 år i år. Efter Ryd väntar ett evenemang i Johannelund innan allsångsturnén avslutas i Kungsträdgården i centrum nästa vecka. Bolaget har också låtit före detta stadsantikvarien Gunnar Elfström skriva en bok om Stångåstadens historia lagom till jubileet.

Stig Aro är områdesansvarig i Ryd och tycker att det är roligt att ett av kalasen hålls just här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag träffar många hyresgäster och det har pratats om det här i området. Det verkar som att man har sett fram emot det, säger han.

Stångåstaden har 1 400 lägenheter i Ryd.

De som samlades framför scenen på den stora gräsytan mitt i området fick se och lyssna till artister som ”Idol”- och ”Let’s dance”-deltagaren Rabih Jaber och Grammisvinnaren Cherrie. Framträdandena varvades med allsång ledd av Hanna Rydman, ledare för kören Joyvoice. I sångprogrammet gick det att hitta Linköpingsanknytning i form av Lars Winnerbäcks ”Kom ihåg mig då”.

Annons
Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Tanken är att det här ska passa alla, oavsett ålder och musiksmak, säger Marie Aktö, marknadschef på Stångåstaden.

Det råder goda tider för jubilaren. 2016 gjorde man en vinst på 232 miljoner kronor, nybyggnation pågår för fullt på flera håll i staden och uthyrningsgraden ligger på 99,9 procent. Men det har inte alltid sett ut så.

Förvaltningschef Ulf Gustafsson har jobbat länge på Stångåstaden och minns hur det var på 1990-talet.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Då gjorde vi nollresultat och hade ett lågt eget kapital. Vid några tillfällen hade vi 600 tomma lägenheter. Så det har gått upp och ner under årens lopp, konstaterar han.

Annons

Den här kvällen var det dock mest upp som gällde. När Rabih Jaber uppmanade publiken att ställa sig upp och dansa gjorde majoriteten just det. Bland andra Matilda Fredriksson och hennes vänner.

– Jättekul med en sådan här grej, tycker Matilda Fredriksson, som bor centralt men valt att komma till Ryd för att vara med.

Fakta: Stångåstaden
  • Stångåstaden grundades 1942 som AB Råbergahus. Syftet var att få i gång bostadsbyggandet och att bygga bostäder med god standard i en tid då många bodde under slumliknande förhållanden och med dåliga hyresvillkor.
  • 1948 bytte företaget namn till AB Stångåstaden.
  • I dag äger och förvaltar Stångåstaden cirka 18 500 lägenheter, vilket motsvarar 26 procent av samtliga bostäder i Linköpings kommun. Av dessa ingår 4 200 i dotterbolaget Studentbostäder och 34 i Bryggaregården.

Källor: Gunnar Elfströms bok ”Vår stad vid Stångån – Stångåstaden under 75 år” samt stangastaden.se.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.