HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Äldre får betala mer än andra för att bo

Jönköping De får inte själva välja var de ska bo och tvingas samtidigt betala hyror som ofta är högre än för andra lägenheter. Hem & Hyra har granskat hyrorna på äldreboenden i Jönköpings län.
Foto: Pixabay
Hyrorna på äldreboenden är generellt högre än för vanliga lägenheter, visar Hem & Hyras granskning.

Äldre med ett stort omsorgsbehov som tilldelas plats på särskilt boende har ofta små möjligheter att välja vilken lägenhet de ska flytta in i utan får ta den som först blir ledig.

Hem & Hyra har gått igenom hyrorna för samtliga rum och lägenheter på äldreboenden som drivs i kommunal regi i Jönköpings län. I alla 13 kommuner är hyran på äldreboendena i genomsnitt högre än för vanliga lägenheter hos den kommunala hyresvärden, ibland så mycket som dubbelt så hög.

Läs ocksåHård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne"

– Om det är den typen av skillnad så är det klart att det finns en problematik där och man har ju som hyresgäst rätt att pröva sin hyra i hyresnämnden, säger Joel Ahonen, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Men att jämföra äldrebostäder med andra lägenheter är komplicerat. Sådant som kan ha ett högt värde i en vanlig lägenhet, som ett modernt kök och ett nyrenoverat badrum, kan sakna betydelse eller rent av vara en nackdel på exempelvis ett demensboende, konstaterar Jon Heinpalu, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han pekar också på att det ofta bakas in servicefunktioner som tillgång till personal och gemensamhetsutrymmen i lägenhetshyran på boendena, vilket också gör en jämförelse svår.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Hem & Hyra har träffat Tommy, vars fru bor på ett demensboende i Aneby.

– Det känns inte rättvist att det ska vara sådan skillnad. Man utnyttjar äldre som inte har någon valmöjlighet. Jag tycker att det är skamligt, säger han.

Läs hela granskningen här!

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Fakta: Så här mycket kostar boendet

Källa: Respektive kommun samt Hyresgästföreningen

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.