Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: ”Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem”
Alice Nordgren satt och tittade ut genom köksfönstret. Hon hade stannat hemma från skolan några dagar för att hon känt sig sjuk. Men nu var hon på bättringsvägen.
Och riktigt pigg blev hon när hon såg att arbetare från bostadsbolaget kom och började såga ner träd. Alice slängde på sig ytterkläder och rusade nerför trappen för att rädda trädet utanför familjens lägenhetshus.
– Jag tänkte inte så mycket, bara att de nog inte skulle såga ner det om jag satt i det, berättar Alice för Hem & Hyra en vecka efter händelsen, som först uppmärksammades i Örnsköldsviks Allehanda.
Så hon klättrade upp i trädkronan. Och blev sittande där. Ända tills arbetarna tog helg och gick hem. Då först vågade hon lämna sin position.
– Ja, det blev sju timmar. Från 9.20 till klockan 16.00. Men det var inte så jobbigt ändå, säger Alice.
Vad gjorde du där uppe då?
– Jag hade en bok och en kamera så jag satt mest och tittade på fåglarna och fotade.
Men blev du inte hungrig?
– Jag åt en pretzel, en sån salt kringla, en mjölkchokladkaka och jag tecknade till mamma genom fönstret att jag ville ha ett glas mjölk. Men jag var noga med att inte dricka så mycket eftersom jag inte ville bli kissnödig och behöva klättra ner. När klasskompisarna kom hem från skolan gav de mig hemgjorda äppelremmar.
Vad sa arbetarna när du hindrade dem från att såga ner trädet?
– En lät rätt sur och sa: ”Klättra ner därifrån. Det kan va farligt”. Men det brydde jag inte om.
Brukar du klättra i träd?
– Ja mycket! Och jag har klättrat i mycket större träd än det här, lite längre bort. De träden är lättare att komma upp i för grenarna sitter längre ner. Nu fick pappa hämta en stege åt mig.
Anledningen till att bostadsbolaget Övikshem tog fram motorsågarna var för att man planerar att bygga ett cykelförråd just där trädet står. Även andra träd tas bort på området.
– Först måste jag säga att vad Alice gjorde var jättepositivt och jag gillar tilltaget även om det var lite i senaste laget. Vi behöver fler engagerade unga för de har värdefulla åsikter, säger Lars Österlund, vd för bostadsbolaget Övikshem.
– Att ta bort träd i området är en del i ett stort pågående renoveringsprojekt med stambyte. I samband med det byter vi också ytterdörrarna och ser över utemiljön. Cykelförråd är något som de boende önskat själva.
Men måste cykelförråden placeras just där träden är?
– Dels är tanken att hyresgästerna ska ha bra uppsikt över cyklarna och dels så har vi sett att en del träd som vi nu redan fällt är murkna inuti och då behöver vi ju ta bort dem ändå eftersom det innebär en fara om de blåser omkull.
Så vad händer nu efter Alice protest?
– Vi kommer att föra en dialog med de boende och se om det finns någon lösning.
Men varken Alice eller pappa Erik Söderlund köper Lars Österlunds argument för trädfällningen.
– Jag har läst på en hel del om de här träden. Det är oxelträd som kan bli uppåt hundra år gamla och ofta har de en lite ihålig kärna som inte betyder att de är murkna. Dessutom ska de vara vindtåliga, säger Erik Söderlund, som också ifrågasätter trädfällningen.
– Cykelförråd är inte alls fina att titta på, inte som träden och fåglarna, fyller Alice i.
Vad gör du om de ändå beslutar om att fälla träden?
– Om det behövs så klättrar jag upp igen. De kommer inte att lyckas!