Allmännyttan klarar inte egna byggmålen

Stockholm Allmännyttan i Stockholm når inte upp till sin målsättning för byggandet 2011 trots stark ekonomi i samtliga bolag. Men den politiska ledningen tycker inte att det är problematiskt.– Vi satte upp väldigt höga byggmål efter finanskrisen, men nu har marknaden återhämtat sig. Det viktigaste är att det byggs bostäder, inte vem som bygger dem, säger bostadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Joakim Larsson berättar att det just nu är väldigt stor konkurrens om markanvisningarna i Stockholm, och att kommunen inte ska konkurrera ut andra aktörer nu när byggmarknaden är het igen.

Bostadsbolagen har gjort stora vinster genom att sälja hyreshus till bostadsrättsföreningar. För de pengarna skulle man bygga nya bostäder för, men nu uppfyller man inte sina egna mål?
– Vi ska inte sluta att bygga men hålla oss till rimliga nivåer. Målsättningen att Stockholms allmännyttiga bolag ska bygga femtonhundra lägenheter om året är väldigt hög. Den starka ekonomin gör att det inte finns något lånebehov nu när vi går in och renoverar miljonprogrammen. Bolagen kan också koncentrera sig på underhåll och på att vara riktigt bra hyresvärdar.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Men Hyresgästföreningens regionordförande Terje Gunnarson tycker inte att målsättningen med 1 500 nya allmännyttiga hyresrätter om året är särskilt hög.
– Tittar man på bostadskön är målsättningen låg, ska man anpassa nivåerna till verkligheten borde man snarare öka produktionstakten rejält. Dessutom har nuvarande majoritet haft fem år på sig att korta handläggningstiden hos exploateringskontoret om det nu är det som är problemet.

Per Blomstrand är vice vd på Stadshus AB och ligger bakom rapporten som indikerar att endast 1 300 av de 1 500 lägenheterna blir färdigställda i år.
– Man bör väl uppfylla sina mål och våra indikationer pekar på att det kommer att byggas något mindre än vad man hade ställt in sig på. Men alla nybyggen överklagas i Stockholm och det gör att det blir förskjutningar i byggplanerna. Det är det största problemet för nyproduktionen, säger Per Blomstrand.

Familjebostäder är det kommunala bostadsbolaget som har lyckats sämst med att få till nyproduktion under 2011 i Stockholm. Men bolagets tekniska chef Ingvar Andreasson är inte orolig.
– Det går för trögt hos exploateringskontoret, vi har ett femtiotal markansökningar som ligger och väntar där. Sen går det här i cykler, vi hade väldigt stor nyproduktion i slutet på förra decenniet jämfört med till exempel Stockholmshem, att de har mycket på gång nu, är inte så konstigt.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Men ekonomin i bolaget måste vara väldigt stark just nu, ändå är det så svårt att få igång nyproduktion?
– Visst finns det pengar i bolaget men vi får inte bygga underfinansierade bostäder. Den nya lagstiftningen lyfter ju fram att vi måste arbeta efter affärsmässiga grunder, säger Ingvar Andreasson.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Joel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.