Allt ska bort inom 48 timmar
Hem & Hyra har frågat de 50 största kommunala och de 50 största privata värdarna i Sverige om kostnader för skadegörelse och klotter. Det kommunala bostadsbolaget i Helsingborg med sina 12 300 lägenheter lägger två miljoner kronor om året på att ta bort klotter och skadegörelse. Det blir 163 kronor per lägenhet.
– Vi jobbar aktivt med att sänka kostnaderna och har lyckats minska det med några miljoner men det är svårt att få ned skadegörelserna helt, säger Chappe Pettersson, förvaltare vid Helsingborgshem.
Deras policy är att ta bort all skadegörelse inom 48 timmar. Det största problemet är klotter av svordomar och rasistiska ord.
– Ibland möts vi ju av stora fina graffitimålningar på en husvägg och de vill man inte ta bort. Men det gör vi eftersom vi har en policy.
I Malmö finns det lagliga graffitizoner. Är det något ni kan tänka er i framtiden?
– Ja, kanske det. Det är inte helt omöjligt. Personligen tycker jag att graffiti känns som konst, så fint är det faktiskt många gånger.
I Landskrona har det kommunala bostadsbolaget också problem med skadegörelse. Förra året kostade skadegörelsen cirka 1,2 miljoner kronor eller 306 kronor per lägenhet. Vanligast är glaskross, skador på dörrar och portar.
– Vi satsar ju mycket på förebyggande arbete. I sommar kommer vi att anställa ungdomar som bor hos oss. De ska sköta våra områden, säger Thomas Persson, juridisk hyresansvarig vid Landskronahem.
– De ska fixa rabatter, städa och hjälpa bovärden. Vi tror att det kan få dem att få en annan relation till sitt område.
Varför tror du att människor förstör?
– Sysslolöshet. Mycket av skadegörelsen som sker begås av ungdomar som är sysslolösa och som inte har något annat att hitta på. Jag tror det hänger ihop med gängbildningar och att man ska visa sig tuff inför varandra.