Annons

Allt ska bort inom 48 timmar

Nyheter Klotter och krossade glasrutor. Det är några av de vanligaste skadegörelserna i Helsingborgshems bostadsområden.

Hem & Hyra har frågat de 50 största kommunala och de 50 största privata värdarna i Sverige om kostnader för skadegörelse och klotter. Det kommunala bostadsbolaget i Helsingborg med sina 12 300 lägenheter lägger två miljoner kronor om året på att ta bort klotter och skadegörelse. Det blir 163 kronor per lägenhet.

– Vi jobbar aktivt med att sänka kostnaderna och har lyckats minska det med några miljoner men det är svårt att få ned skadegörelserna helt, säger Chappe Pettersson, förvaltare vid Helsingborgshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Deras policy är att ta bort all skadegörelse inom 48 timmar. Det största problemet är klotter av svordomar och rasistiska ord.

– Ibland möts vi ju av stora fina graffitimålningar på en husvägg och de vill man inte ta bort. Men det gör vi eftersom vi har en policy.

I Malmö finns det lagliga graffitizoner. Är det något ni kan tänka er i framtiden?

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– Ja, kanske det. Det är inte helt omöjligt. Personligen tycker jag att graffiti känns som konst, så fint är det faktiskt många gånger.

I Landskrona har det kommunala bostadsbolaget också problem med skadegörelse. Förra året kostade skadegörelsen cirka 1,2 miljoner kronor eller 306 kronor per lägenhet. Vanligast är glaskross, skador på dörrar och portar.

– Vi satsar ju mycket på förebyggande arbete. I sommar kommer vi att anställa ungdomar som bor hos oss. De ska sköta våra områden, säger Thomas Persson, juridisk hyresansvarig vid Landskronahem.

Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

– De ska fixa rabatter, städa och hjälpa bovärden. Vi tror att det kan få dem att få en annan relation till sitt område.

Annons

Varför tror du att människor förstör?

– Sysslolöshet. Mycket av skadegörelsen som sker begås av ungdomar som är sysslolösa och som inte har något annat att hitta på. Jag tror det hänger ihop med gängbildningar och att man ska visa sig tuff inför varandra.

Läs också Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.