Anklagar Uddevallahem för avtalsbrott
Tvisten gäller 128 hyreslägenheter på Walkeskroken i centrala Uddevalla. Det var där Hyresgästföreningens höll sin presskonferens på måndagsförmiddagen.
– Uddevallahem bryter ett fyrtioårigt avtal om hur förhandlingar ska gå till. Därför anklagar vi dem för avtalsbrott och begär 128 000 kronor i skadestånd, säger Ludvig Hansson, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen.
Det hela började med att Uddevallahem i januari krävde att få höja hyrorna för de 128 lägenheterna med i genomsnitt tretton procent. Som skäl angavs att hyrorna i de aktuella husen var lägre än i andra jämförbara hus hos Uddevallahem. Jakob Agirman ledde förhandlingarna från Hyresgästföreningens sida. Enligt honom är kravet för högt.
– Visst finns det en obalans i hyrorna hos Uddevallahem och det vill vi justera. Men när stiftelsen kräver höjning på mellan sju och nitton procent är det för mycket. Problemet var att när vi satte oss ner vid förhandlingsbordet fanns det inget som helst förhandlingsutrymme. Vi fick ett ultimatum ”ta det här budet eller så går vi till hyresnämnden”, säger Jakob Agirman förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen.
När parterna inte kunde komma överens valde Uddevallahem att stranda förhandlingarna och vända sig till Hyresnämnden för att få sitt hyreskrav prövat. Ett agerande som Hyresgästföreningen alltså vänder sig emot.
– Enligt förhandlingsordningen ska parterna först vända sig till Hyresmarknadskommittén om de inte kommer överens. Där är första steget en obligatorisk medling. Men Uddevallahem valde att hoppa över det och helt strunta i den tvistlösning som vi enats om. De försätter sina hyresgäster i en väldigt utsatt position eftersom varje enskild hyresgäst är part i hyresnämnden och alltså måste föra sin egen talan, säger Jakob Agirman.
Anitha Andersson bor i en av de aktuella lägenheterna. Hon är medlem i Hyresgästföreningen och som förtroendevald har hon deltagit i många förhandlingar med Uddevallahem genom åren.
– Många som bor här är oroliga. De undrar om de klarar en så stor hyreshöjning och tycker att det är olustigt att bli en part i hyresnämnden, säger hon.
Enligt Uddevallahems vd Thomas Aebeloe har hyrorna på Walkeskroken diskuterats under många år.
– Den här diskussionen fanns redan när jag började här som vd 2013. Det handlar en felaktig hyressättning och rättvisa för våra hyresgäster. Vi anser att hyrorna i det här husen ligger betydligt lägre än i andra jämförbara hus. Och nu vänder vi oss till en oberoende domstol för att få veta om vårt krav är rimligt, säger Thomas Aebeloe.
Varför vände ni er inte till Hyresmarknadskommittén i enlighet med förhandlingsordningen?
– För att det här handlar om en bruksvärdesreglering som inte hör hemma där. Till Hyresmarknadskommittén vänder man sig om man inte kommer överens i de ordinarie hyresförhandlingarna. Därför tycker jag att Hyresgästföreningen skjuter förbi målet när de anklagar oss för avtalsbrott.
Paula Berger (S) är ordförande Uddevallahems styrelse. I ett meddelande skriver hon till Hem & Hyra att hyreskravet på Walkeskroken inte varit uppe på styrelsens bord men att hon känner till diskussionen om orättvisa hyror i Uddevalla centrum samt att förhandlingarna med Hyresgästföreningen har strandat. I övrigt hänvisar hon alla frågor till vd:n Thomas Aebeloe.
Är en så kallad skiljenämnd där både Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation, SABO, är representerade.
Förkortas HMK.