Annons

La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet

Nyheter Att ta bort mögel direkt när det upptäcks är mycket viktigt. Vissa gör tvärtom. En kvinna lät varmvattnet stå på i två år så att möglet spred sig. En man struntade i toastoppet och löste problemet med glasskartonger, vilket ledde till stora mögelskador.
Mannen hade struntat i toastoppet, vilket ledde till en kraftig vattenskada som påverkade hela hyreshuset. Mögel hade sedan brett ut sig över mannens badrum, tillsammans med spindelnät.

Vatten är en livgivande kemisk förening, men också en källa till problem om det hamnar på fel plats. Dålig hantering kan leda till svåra mögelskador, något som Johanna Lindström, husexpert på Anticimex, är väl medveten om.

– Det måste vara fuktigt för att det ska börja växa. Dessutom måste det finnas något att växa i, någon sorts organiskt material. I en lägenhet är det vanligt att möglet börjar växa i badrummen, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
Johanna Lindström, husexpert på Anticimex

Hem & Hyra har tittat på två rättsfall där vatten från badrum lett till stora mögelangrepp. I mars förra året upptäckte värden i ett hyreshus i Brandbergen utanför Stockholm att det läckte från ett avloppsrör i trapphusets tak, vilket orsakat fuktangrepp och mögel i isolering och material runt röret.

Röret kom från en tvårummare som hyrdes av en 53-årig man. Mannen hade under en längre tid haft en vattenläcka och stopp i avloppet, men inte gjort något åt det.

Hyresgästen vägrade att släppa in någon. När hyresvärden efter många försök till sist kom in i lägenheten möttes man av en obehaglig syn. Lägenheten hade stora partier av svartmögel på väggarna.

Läs ocksåSå undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”Det finns olika sätt att stoppa möglet att växa till sig i lägenheten.

I stället för att slå larm om stoppet i avloppet hade mannen löst problemet genom att lägga avföring i glasskartonger. Vattenskadan var minst sagt kraftig och det hälsofarliga möglet hade kunnat bre ut sig över badrummet, tillsammans med spindelnät.

Annons

Mannen hade levt i möglet under lång tid och tvingades flytta efter ett beslut i Hyresnämnden, eftersom ”vanvården var så pass allvarlig”.

Varmvattnet stod på i två år

En annan kraftig mögelskada uppkom även den i badrummet. Det hela började i slutet av 2019 med att en hyresvärd i ett hus i Göteborg renoverade ett badrum och då misstänkte en vattenläcka i fastigheten.

Det ångade från avloppsstammen och ett konstant brusande ljud hördes. Ljudet kom från en 66-årig kvinnas lägenhet. Hyresvärden försökte få kontakt med kvinnan, som gjorde sig oanträffbar. Först när Kronofogden tvingade kvinnan att ge tillträde 2021 kom värden in i lägenheten.

Det visade sig att varmvattnet i badrummet stått på för fullt i två år.

Blandaren till kranen hade gått sönder, men kvinnan hade inte kontaktat någon utan låtit vattnet få rinna. Det var det bruset hyresvärden hört. Vatten för en kostnad på 193 000 kronor hade lett till stora mögelskador, inte bara i anslutning till husets vattenrör. Ångan och fukten från allt varmvatten hade också gjort att mögel brett ut sig över väggarna och taket i kvinnans badrum. Kraftig sanering krävdes och kvinnan blev av med sitt hyreskontrakt.

Annons
Läs ocksåMikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem"

Måste tvätta bort tidigt mögel

Johanna Lindström på Anticimex förklarar att det finns saker man kan göra i vardagen för att minska riskerna att möglet får fäste i lägenheten. Det är till exempel bra att undvika för långa duschar i varmt vatten. Att inte göra saker som skapar ånga samtidigt, som att koka vatten och ha igång torktumlare och torkskåp, är också viktigt. Dessutom bör man hålla ögonen öppna efter mögel i kakelskarvar och fogar i badrummet.

– Man måste städa bort och hålla efter möglet tidigt, säger Johanna Lindström.

Så hur tar man bort tidigt mögel?

– Man tvättar bort det bara, det är inget farligt.

Fakta: Mögel och din hälsa

I en fukt- och mögelskadad byggnad ökar risken för dessa symptom:

 • Allergi, förvärrad astma.
 • Försämring av eksem, hud­rodnad, klåda, hudutslag.
 • Huvudvärk, illamående, yrsel.
 • Irritation i ögon.
 • Irritation i övre luftvägarna, ont i halsen, hosta och nysningar.
 • Tung andning.
 • Koncentrationssvårigheter.
 • Regelbundna infektioner i ­luftvägarna.
 • Sömnsvårigheter.
 • Trötthet.
 • Täppt näsa, snuva, bihåle­inflammation.

Källa: Johanna Lindström, husexpert på Anticimex, och Dan Norbäck, docent vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.

Läs också Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu” Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Nytt mögelbeslut: Hyresvärden måste hitta boende till Mikaelas familj

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.