Annons

Anmälde svartuthyrning med ockerhyra – fick elen avstängd

Västra Götaland När Fatima insåg att hon betalade dubbel hyra för andrahandslägenheten ringde hon värden. Uthyrningschefen tackade henne för hjälpen, men förstahandshyresgästen hämnades genom att stänga av strömmen.
Foto: Gustaf Görfelt
Fatima, som egentligen heter något annat, har ingen el i lägenheten efter att förstahandshyresgästen stängt av den. Bostadsbolaget vill inte hjälpa henne och nu har Fatima och hennes barn levt utan elektricitet i en månad.

Klockan är halv sex på kvällen och det är mörkt i lägenheten. Skenet från de utspridda stearinljusen tränger bara nödtorftigt igenom dunklet.

Vi befinner oss i ett hyreshusområde i Storgöteborg. Här bor Fatima med sina barn. Hon studerar och har hyrt trerummaren i andra hand sedan i somras, medan förstahandshyresgästen bor utomlands. Fatima säger att hon först trodde att allt var i sin ordning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Han sade till mig att han hade tillstånd av värden att hyra ut och att hyran var 13 000 kronor i månaden plus parkering och internet. Men efter två månader kom det ett brev från kronofogden som gjorde honom rädd. Då bad han mig betala räkningen själv till bostadsbolaget. Den riktiga hyran var 7 200 kronor, resten fick jag skicka direkt till honom, säger Fatima.

Hon insåg att hon blivit lurad och betalade alldeles för mycket, det som kallas överhyra eller ockerhyra. Så småningom fick hon också uppgifter om att förstahandshyresgästen bott utomlands i flera år.

I oktober 2019 kom den nya lagen om att den som hyr ut svart och tar ut ockerhyra kan få fängelse. Bostadsbolaget skickade ut brev om lagändringen. Fatima missförstod informationen och trodde att även hon som andrahandshyresgäst begick ett brott.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

– Jag förstod att jag hyrde olovligt och att hälften av pengarna jag betalade bara gick till honom (förstahandshyresgästen). Jag trodde att jag också skulle kunna bli straffad för det, säger Fatima.

Hon kontaktade förstahandshyresgästen och berättade om brevet och att hon inte ville göra något olagligt.

– Han blev arg och hotade att sparka ut oss om jag berättade något. Han påstod att han kände människor som arbetade på bostadsbolaget och att jag inte kunde göra något. Han hotade också mig och mina barn. De här pengarna har varit hans inkomstkälla. Man kan förstå hur arg han blev, säger Fatima.

Läs ocksåGranskning: Emigrerar till solen – hyr ut svenska lägenheter svart

Efter att ha frågat flera bekanta om råd bestämde hon sig ändå för att prata med värden.

– Chefen jag ringde till tackade mig. Jag förstod att det här betyder att jag kommer att få flytta, men jag vill ändå inte bo så här och vara i den här situationen. Jag behöver bara tid för att hitta något annat, säger Fatima.

Bostadsbolaget skickade ett krav om rättelse till förstahandshyresgästen. I slutändan kan det leda till att han blir av med sitt kontrakt. Fatima har också polisanmält förstahandshyresgästen för hans hot, men polisen sade direkt att utredningen kommer att läggas ner eftersom han vistas utomlands.

Två månader gick, medan Fatima frenetiskt letade efter en ny bostad. Plötsligt försvann elektriciteten i lägenheten. Hos bostadsbolaget står varje hyresgäst för sitt eget elabonnemang, och nu visade det sig att förstahandshyresgästen ringt elbolaget och bett dem stänga av strömmen.

Annons

När Hem & Hyra träffar Fatima har det hunnit gå flera veckor sedan hon blev utan el.

– Det är jättejobbigt för mig och barnen. Jag kan inte städa, inte laga mat, inte använda kylskåpet. Telefonen laddar jag på biblioteket eller i tvättstugan, säger Fatima.

Fatima har en särbo, Aziz. Han har inte heller något förstahandskontrakt, utan bor inneboende på en närliggande ort. Men han har arbete och har erbjudit sig att betala elen för Fatimas lägenhet. Elbolaget säger dock nej till detta. Det är förstahandshyresgästen som har abonnemanget för lägenheten och bestämmer över det. Inte heller hyresvärden vill hjälpa henne med situationen. (Läs HÄR vad bolagen svarar när Hem & Hyra kontaktar dem.)

Fatima börjar gråta när hon berättar. Hon trodde att det svenska samhället skulle stå på hennes sida om hon försökte göra rätt för sig. Aziz är arg. Båda två betonar att de inte vill gå på bidrag, fuska eller ligga samhället till last. Allt de vill är att kunna klara sig själva och ha någonstans att bo. Och just nu vill de att strömmen ska kopplas på igen och att de får betala den.

– Jag är så besviken. Jag anmälde det här själv men nu får jag ingen hjälp. Jag vet inte hur länge till vi klarar att bo så här, säger Fatima.

Hon har nu gått med i Hyresgästföreningen som har öppnat ett ärende, men det är ännu oklart vart det leder. (EDIT: Se slutet av artikeln).

Ellinor Rapp

Ellinor Rapp är jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Hon säger att det finns flera viktiga saker att notera i Fatimas fall.

* För det första: det är inte något brott att vara den som hyr olovligt i andra hand.

– Däremot begår den ett brott  som hyr ut olovligt och samtidigt tar ut för mycket i hyra. Vår rekommendation är att man alltid ska ringa fastighetsägaren och kontrollera att det finns ett tillstånd att hyra ut i andra hand, innan man skriver på något kontrakt eller flyttar in, säger Ellinor Rapp.

* För det andra: man är inte utan rättigheter, även om man bor olovligt i andra hand. Fastighetsägaren har visserligen inga skyldigheter mot dig, för ni har ju inget avtal. Du kan inte kräva att få ta över kontraktet eller liknande. Men däremot har förstahandshyresgästen skyldigheter mot dig, och du mot henne eller honom.

– Den personen kan inte bara slänga ut dig över en natt, och i det här fallet har han inte heller rätt att stänga av elen på det här viset. Du själv har inte heller rätt att bara flytta ut från en dag till en annan, om ni kommit överens om att det ska vara en viss uppsägningstid, säger Ellinor Rapp.

Annons

Det är det här förhållandet som gör att du har rätt att kräva tillbaka överhyra i efterhand. Förstahandshyresgästen kan bli tvingad av hyresnämnden att betala tillbaka extra pengar du har betalat, upp till två år efteråt. Om du var medlem i Hyresgästföreningen under tiden du hyrde så kan föreningen hjälpa dig i hyresnämnden.

* Men för det tredje: se till att du har en annan bostad ordnad innan du kräver tillbaka pengar eller anmäler den olovliga uthyrningen till hyresvärden.

– Så länge man bor olovligt bor man osäkert. Du riskerar att förstahandshyresgästen får panik. Nu med den nya lagen riskerar den personen inte bara att bli av med kontraktet och att få betala tillbaka till pengar. Har det varit överhyra inblandad kan det även bli böter och i värsta fall fängelse, säger Ellinor Rapp.

Men det här med elektriciteten, borde inte fastighetsägaren kunna hjälpa henne med det även om hon bor olovligt?

– Rent formellt sett så har fastighetsägaren inget ansvar för hennes situation. Det finns inget avtal mellan dem. Så formellt gör de inget fel, men man hade ju ändå kunnat hoppas att de skulle ta ett större ansvar. Speciellt eftersom det är en barnfamilj det handlar om.

Fatima och Aziz heter egentligen något annat.

TILLÄGG OKTOBER 2020 Detta hände kort efter Hem & Hyras publicering: Hyresvärden sade upp förstahandshyresgästen, kontraktet på lägenheten skulle gå ut den 28 februari. Aziz hittade en lägenhet med förstahandskontrakt med inflyttning den 1 april. På grund av detta gick hyresvärden med på en speciallösning. Fatima fick hyra lägenheten på ett korttidskontrakt under mars månad. Då hade hon även elen tillbaka. I april flyttade familjen till sin nya lägenhet.

LÄS MER:

Så svarar Fatimas värd och elbolaget på varför de inte hjälper henne få tillbaka strömmen

Andrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.