Annons

Ann-Britt vill engagera

Gävle Utanpå är Ann-Britt Nilsson en cool kvinna. Men inuti bultar hjärtat för rättvisa och kampen för den har hon fört både på scener och vid sammanträdesbord. Som pensionär jobbar hon nu med en nystartad hyresgästförening.

Först får du den fråga som allt dalfolk som flyttat till Gävle får; Leksand eller Brynäs?
– Måste jag välja? Jag tycker om båda lagen men jag har ju bott i Gävle sedan åttiotalet så jag säger väl Brynäs.

Ann-Britt Nilsson har ett ben på var sida länsgränsen mellan Dalarna och Gävleborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Ann-Britt Nilsson är hemma i Gävle och hemma i Borlänge.

Och var är hemma?
– Jag åker hem när jag åker till Borlänge och jag åker hem när jag åker till Gävle. Där finns bruksandan, här behöver man inte vara med om man inte vill. Jag älskar också Gävles alla restauranger och uteserveringar.

Du har bara haft två jobb, på fraktfirman ASG i Borlänge och på fackförbunden HTF/Unionen i Gävle som ombudskvinna, men du har varit engagerad i desto fler föreningar?
– Jag har alltid varit med i facket, att gå med där var det första jag gjorde när jag började jobba. Hyresgästföreningen har jag varit med i sedan sjuttiotalet och jag är aktiv i Röda Korset. Nu har vi startat en lokal hyresgästföreningen i kvarteret, det är jättekul!

Annons

Var kommer engagemanget och aktivitetslustan ifrån?
– Engagemanget har jag hemifrån, det är viktigt att kämpa mot orättvisor, det har jag alltid tyckt. Och sedan tycker jag om att göra saker helt enkelt.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Men du har varit aldrig varit partipolitiskt aktiv?
– Nej, det är aldrig någon som frågat!

Många Gävlebor känner igen dig som sångerska och amatörskådespelare. Står du fortfarande på scenen?

– Jag sjöng på scenen första gången när jag var fyra år och sedan var jag dansbands­sån­gerska i många år men jag sjunger inte offentligt längre. Jag har provat att vara med i körer men det passar inte mig. Men skulle några fina jazzmusiker höra av sig då vill jag gärna vara med!

Annons
Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Du är pensionär sedan flera år, vad drömmer du om att göra?
– Jag drömmer faktiskt inte om någonting för jag har fått göra så mycket i mitt liv! Jag har rest över hela världen och jag har fått vara med i stora fackliga sammanhang. Det har varit oerhört roligt och intressant, jag är så tacksam för allt jag fått göra.

Om du vann pengar vad skulle du göra då?
– Då skulle jag vilja flyga business class till USA, till Las Vegas för solen och sedan till Anna och Viggo som bor i de norra delarna av västkusten. Och så skulle jag tatuera ögonbrynen!

Fakta: Det här är Ann-Britt

Ålder: 70 år.
Aktuell: Nyss varit med och startat den lokala hyresgästföreningen Kvarta.
Bor: Hyrestrea i centrala Gävle.
Familj: Dottern Anna och hennes son Viggo i USA, sonen David i Gävle.
Övriga intressen: Laga mat, resa, sy kläder.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.