Arbogabostäder vill höja med 3,4 procent

Arboga Nu börjar kraven på hyreshöjningar droppa in från de kommunala bostadsbolagen. Det högsta budet hittills i Västmanlands län kommer från Arbogabostäder som begär 3,4 procent.

Tidigare har Mimer, NVK och Salabostäder lämnat in krav på hyreshöjningar för 2014. Nu har ytterligare tre bolag i Västmanlands län gjort samma sak. Hallstahem vill höja med 2,4 procent, Kungsörs Fastighets AB med 2,8 procent och Arbogabostäder med hela 3,4 procent.

Förutom allmänna kostnadsökningar är det främst ett stort underhållsbehov som ligger bakom kravet på hyreshöjning, enligt Lars Johansson, vd för Arbogabostäder. Och det är inte lite som behöver göras, enligt honom.

Läs ocksåDe tar strid för sina uteplatser – hyresgästen Kari: "Tar de bort den kan jag lika gärna flytta"Halvkroppsporträtt på Kari Rauhala som står i grå huvtröja och svart t-shirt med tryck med händerna på staketet runt sin altan på sin uteplats. På staketet hänger en blomlåda med lila petunior. Mimer ska ta bort alla egenbyggen på uteplatser på Stångjärnsgatan och Välljärnsgatan på Bäckby i Västerås. Sen kan man välja att betala extra för en standardaltan Mimer bygger.

– Vi renoverar kontinuerligt lägenheter invändigt, och det är även mycket som behöver göras utvändigt. Det är bland annat takbyten, fönsterbyten, fasadmålning och byte av altaner. Man kan lägga ner hur mycket pengar som helst!

Även i fjol yrkade Arbogabostäder på 3,4 procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen slutade det med en höjning på 2,4 procent.

Enligt Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, har de kommunala bostadsbolagen i år yrkat på ungefär i snitt 2,97 procent i hyreshöjning. 2013 låg siffran på 3,3 procent.

Läs ocksåBara 7 av 30 rum uthyrda i Västerås första coliving – men Per, Jonte och Ronnie är nöjdaTre män i ett kök. Längst t v i bilden syns en man i grått hår och glasögon som är i färd med att öppna en kylskåpsdörr. I mitten, i kökets hörn, står en kortklippt man med glasögon. Han håller ena handen i fickan och den andra på köksbänken. Längst tv en kortklippt man med mörkt hår som står vid köksön. Han ska precis hälla upp ett glas apelsinjuice. Alla tre ser glada ut.

– I snitt ligger yrkandena lite lägre än i fjol. Och det är fullt rimligt eftersom ränteläget är stabilt och kostnadsökningarna är lägre. Vi hoppas också på att kunna landa i en genomsnittlig överenskommelse som är betydligt lägre än den var i fjol, säger han.

Läs också Hyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.