HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Återbruk på cykelverkstaden i Mölndal

Mölndal På Ranunkelgatan i Mölndal får gamla cyklar nytt liv. Verkstaden blev verklighet efter att fastighetsvärden Amalia Ohlson frågat sig varför gamla cyklar skrotades i stället för att lagas.

Källarlokalen i Åby är packad med reservdelar, verktyg, instruktionsböcker – och ett oräkneligt antal gamla cyklar.

Längst in kämpar Kaj Muhamadi och Marcus Järvinen med motsträviga styren. De ska snedställas så att fler cyklar ryms i den redan täta raden.
– Vi kollar vilka vi kan fixa och vilka vi ska plocka delar från. Av tio cyklar kan vi få två eller tre fungerande, säger Marcus Järvinen.

Läs ocksåPrisbelönt adventspyssel lockade barn

De fixade cyklarna säljs sedan för en billig peng. Men här kan också allmänheten pumpa däck, byta bromsklossar, smörja kedjan … Verktyg för lån och begagnade reservdelar finns inom bekvämt räckhåll.
– Vi är här och assisterar, kör man fast bistår vi med hjälp, säger Marcus Järvinen.

Kvarterets verkstad blev verklighet efter att Stenas fastighetsvärd Amalia Ohlson börjat fundera på alla herrelösa cyklar som slutade på tippen efter källarrensningar.
– Varför ska vi skrota gamla cyklar? Det är ju jättehäftigt att återanvända dem i stället.

Då stod källarlokalen på Ranunkelgatan 5 tom sedan många år. Där skulle en cykelverkstad passa bra, tyckte Amalia och fick sin chef med på tåget.

Läs ocksåGratis yoga ny veckovana på HögsbohöjdEn grupp grannar tränar yoga i Hyresgästföreningens lokal på Fredrikas gård på Högsbohöjd.

Cykelverkstaden invigdes hösten 2018 och har nu öppet två dagar per vecka. Det pågår mer än bara uppfräschning av tvåhjulingar i verkstaden. Det är en mötesplats i grannskapet och en plats för Positivums arbetsträning.

Amalia Ohlson fick tidigt tips om att Anton Ekström på Positivumgruppen, en koncern inom socialt arbete och integration, sökte en lokal till sina arbetstränande cykelreparatörer.

Utöver Stena Fastigheter och Positivumgruppen står även ABF Sydvästra Götaland bakom cykelverkstaden.

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul
Läs också Hisingsbor uppsagda på grund av barnvagn En höjdardag för unga hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.