Badrum i hyresnämnden

Gävle Åtta hyresgäster mötte sin hyresvärd Gavlegårdarna i hyresnämnden i dag. Ärendet gäller de badrumsrenoveringar som de menar inte förbättrar, utan tvärtom försämrar, deras standard.
Redan i dag har hyresgästerna både dusch och badkar men i sextiotalsutförande. Foto: PEDER ANDERSSON

Hem & Hyra har tidigare berättat om de förestående badrumsrenoveringarna på Ruddammsgatan som åtta av de drygt 40 hyresgästerna har motsatt sig. Hyresgästerna menar att deras badrumsstandard kommer att sänkas då flera av dem redan i dag har både dusch och badrum samt kakel och mosaikgolv.

Att det behöver rustas, huset byggdes i mitten av sextiotalet, var det ingen av hyresgästerna som inte höll med om men de stora frågorna var hur rusten ska ske och vad den nya hyran ska bli. 

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Gavlegårdarna vidhöll sin inställning att klinkers på golvet och helkaklade väggar är en höjning av standarden och påpekade att när stammarna byts måste även ytskikten bytas. De menade också att arbetena ryms inom det avtal om badrumsrenoveringar som företaget slutit med Hyresgästföreningen.

Där går meningarna isär. Hyresgästföreningens förhandlingschef Mårten Gulin sa inför hyresnämnden att föreningen anser att Gavlegårdarna övertolkat avtalet:

– Avtalet kom till sedan den nya lagen om allmännyttiga bostadsföretag kom 2011. Det reglerar rusten av gamla dåliga badrum, inte sådana som finns i den här fastigheten och som fungerar.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

Badrummen i de femrummare som ligger högst upp i huset har redan i dag både dusch och badkar, kakel upp till 1,60 centimeter, mosaikgolv, torkskåp och platsbyggt sminkbord. Efter renoveringen är det upp till hyresgästerna om de vill ha dusch eller badkar men extrautrustningen kommer att försvinna och hyran höjs med upp till 600 kronor i månaden.

En av hyresgästerna, som fick sitt badrum renoverat efter en vattenskada 2007, kunde lämna hyresnämnden med beskedet att hans badrum inte berörs av några andra åtgärder än att stammarna byts. De övriga hyresgästerna får vänta i två veckor på hyresnämndens beslut om Gavlegårdarnas krav är riktiga.

Läs också Barbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget" Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.